Fortsatt satsning på svensk sjömat
Blå mat – Centrum för framtidens sjömat får ytterligare 40 miljoner kronor från Formas för att fortsätta sitt arbete med att göra Sverige till en ledande producent av hållbar sjömat. De kommande fyra åren läggs ännu större fokus på ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.
– Marina livsmedel som exempelvis musslor, ostron och alger är bland det mest klimatsmarta och nyttiga man kan äta. Att satsa på odling av dessa organismer ligger helt rätt i tiden och kan minska vårt klimatavtryck för livsmedelsproduktion avsevärt, säger Åsa Strand, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Bakom centrumet Blå mat står en nationell samling av forsknings- och innovationsaktörer, regioner, samt ett stort antal företag. Fokus ligger på att skapa bättre förutsättningar för svenskproducerad sjömat och ta vara på underutnyttjade vilda arter.
De kommande fyra åren kommer forskningen att utvecklas ytterligare med fokus på hälsa, AI och digitalisering, ekonomiska analyser samt lagar och regler.
IVL utökar tidigare forskningsaktiviteter inom digitalisering genom att utveckla datadrivna modeller för att förbättra både fiskvälfärd och lönsamhet i landbaserade odlingar. IVL ska också jobba med nya områden, två av dessa är framtagande av klimatanpassningsplaner för marint vattenbruk och nyttjande av nya marina råvaror.
– Vi kommer att titta på kommersialiseringspotentialen för invasiva arter som nya marina proteinkällor, där vi i det här fallet använder Stillahavsostronet som exempel. Det övergripande målet är att undersöka hur invasiva främmande arter kan integreras i den blå livsmedelssektorn, säger Åsa Strand.
Arbetet ska bidra med ny kunskap för olika delar av värdekedjorna för sjömat – från hav till bord – och på så sätt bidra till en positiv och hållbar samhällsutveckling som baseras på cirkulära principer och miljöhänsyn. Dessutom ska det öka Sveriges självförsörjning av nyttiga och hälsosamma livsmedel.
För mer information, kontakta:
Åsa Strand, asa.strand@ivl.se, tel. 010-788 66 05
Blå mat – centrum för framtidens sjömat
Parter är KTH, Göteborgs universitet, Chalmers, Sveriges Lantbruksuniversitet, RISE, Uppsala universitet, IVL Svenska Miljöinstitutet och Innovatum Science Park, Orkla, Region Västra Götaland, Region Stockholm med flera.
Fler nyheter
-
23 okt 2024 | pressmeddelande
-
22 okt 2024 | nyhet
-
17 okt 2024 | pressmeddelande
-
15 okt 2024 | pressmeddelande
-
9 okt 2024 | nyhet
-
26 sep 2024 | pressmeddelande
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies