Nu finns en komplett handbok för donationer av livsmedel
Donationer av mat kan minska matsvinnet och samtidigt lindra situationen för ekonomiskt utsatta människor. Handbok för donationer av livsmedel ger praktiska råd till alla inblandade aktörer – både de som har mat att skänka och de som ser till att den når människor i behov.
Nu finns även del 2 av Handbok för donationer av livsmedel som vänder sig till producenter, grossister och leverantörer samt större matbanker. Del 1, som publicerades i januari 2024 och nu har blivit något uppdaterad, innehåller råd till livsmedelsbutiker som donerar mat och till lokala organisationer som tar emot den. Därmed är handboken komplett.
Social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet
– Matsvinn och matdonationer kan ha stor påverkan på miljön, ekonomin och människors välfärd. Genom att öka mängden matdonationer i Sverige kan vi jobba för att nå FN:s hållbarhetsmål och bidra till social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet, säger Johan Hultén, livsmedelsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet och en av författarna till handboken.
Handboken är resultatet av ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Stadsmissioner, IVL Svenska Miljöinstitutet, Frigoscandia och Willys, med stöd från Vinnova och Samarbete för minskat matsvinn.
Välkommen på slutseminarium
Projektet avslutas med ett seminarium i Helsingborg 21 maj. Det är främst inriktat på de aktörer som handbokens del 2 fokuserar på: producenter, grossister, leverantörer och större matbanker
– Då samlar vi kloka personer som vill dela med sig av sin kunskap om hur vi tillsammans kan minska matsvinnet genom donation. Vi berättar om handboken, om framgångsrika samarbeten och om innovativa lösningar som leder till att mer mat kan doneras, berättar Anne Lunde Dinesen, Sveriges Stadsmissioner, som har lett arbetet med handboken.
Du som deltar på plats får även vara med på ett studiebesök på den sociala matbutiken Matmissionen.
Du som inte kan resa till Helsingborg kan delta digitalt delar av dagen.
Här kan du läsa mer om seminariet och anmäla dig. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Att få omställning att hända
- Centre for Dynamic Modelling
- Clean Shipping Index
- CO2 concrete uptake
- DynamO
- EU Emission Trading System
- Flexi-Sync
- Från jord till bord och åter till jord
- HOPE
- Hållbarhet blir standard
- InciteShip
- IRISS
- Klimatkrav till rimlig kostnad
- Klimatsmart byggdesign
- Krondroppsnätet
- Kunskapsbank för klimat och bebyggelse
- Kunskapsbaserad färdplan
- Kunskapslyftet SME
- MAGIC biblioteket
- Mistra SafeChem
- Ozonmätnätet
- ProScale
- Saltsjöbaden air science and policy workshops
- Samarbete för minskat matsvinn
- Sjöfolkets guide
- Sjöstadsverket
- Sluta cirkeln för industriell plast
- Suschem
- Tidstegen
- TraceMet
- Upphandlingspanelen
- Usereuse
- VA-kluster Mälardalen
- Valesor
-
2024-06-13 | nyhetDialog är temat för årets höstmöte
-
2024-05-13 | nyhetNu finns en komplett handbok för donationer av livsmedel
-
2024-05-13 | nyhetProjektet Blod och Rova utvecklar nya livsmedel av matsvinn
-
2024-04-11 | nyhet– Listiga lösningar krävs från proffsen för att minska matsvinnet
-
2024-04-09 | nyhetEngagerat och högt i tak på SAMS årsmöte