1. Startsida
  2. [2021-02-03] Vad kom TraceMet fram till? Välkommen på webbinarium 18 mars
News | 2021-02-03
Mineral pellets in a hand

Bild: LKAB (Fredric Alm)

Vad kom TraceMet fram till?
Välkommen på webbinarium 18 mars

Projektet TraceMet har nått sitt mål efter 14 månaders intensivt arbete.
Vill du ta del av resultaten och möjligheten att införa ett spårbarhetssystem för metaller?
Ett expertwebbinarium hölls 18 mars 2021. Nu går det att se en inspelning därifrån.

Ursprunget för metaller i produkter spelar en allt större roll för både konsumenter och producenter. Därför tog Svemin, branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige, initiativ till projektet TraceMet.

TraceMet har utvecklat ett system för att beräkna klimatavtryck och andel återvunnen metall för järn och koppar, hela vägen från gruva till slutprodukt. Systemet innehåller en IT-lösning som håller reda på hur metallens miljöprestanda förändras när den vidareförädlas av aktörer genom hela värdekedjan.

Tack vare de administrativa instruktionerna i systemet kan metallen certifieras av en oberoende part. I förlängningen kan detta bli basen för ett certifieringssystem för ansvarsfulla värdekedjor inom metallbranschen.

Industriparter från hela kedjan har deltagit i arbetet: gruvorna Boliden och LKAB, vidareförädlarna Elektrokoppar och SSAB samt slutanvändarna ABB, Scania och Volvo Group.

Pilotstudien är nu klar och arbete pågår med att samla resultaten i en populärvetenskaplig slutrapport som presenteras vid webbinariet.

Nu kan du se en inspelning från webbinariet

Expertwebbinariet 18 mars 2021 hölls på engelska och går att se via Svemins Youtube-kanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Här kan du läsa ett detaljerat program för webbinariet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.