Kriterieklivet - upphandlingskriterier i ett livscykelperspektiv
- Startsida
- Kriterieklivet
Här nedan hittar du kriterier för kravställning och verifikat vid upphandling, både produktspecifika klimatkriterier och åtgärdsspecifika cirkulära kriterier.
Upphandlingens historia
Möjligheten att ställa miljökrav på produkter (varor och tjänster) i offentlig upphandling har ökat väsentligt på senare tid. Från en början ifrågasattes värdet av att överhuvudtaget ställa miljökrav men det var ändå möjligt att ställa krav på produkters funktion och egenskaper. I samband med vidareutveckling av EUs direktiv för offentlig upphandling accepterades att det i begränsad omfattning skulle gå att ställa miljökrav under strikta juridiska former, då med fokus på miljöproblem vid produkters användning. Många upphandlare blev då tveksamma till att ställa miljökrav för att inte riskera överprövningar i de fall man missuppfattat upphandlingsregelverket. Ett budskap från det statliga upphandlingsstödet till många upphandlare på den tiden var ”man får och det går”.
EU:s revision av sitt direktiv för offentlig upphandling 2014 ändrade radikalt synen på och behovet av att ställa miljökrav, mycket som ett resultat av den ökade insikten om de allt allvarligare klimatutmaningarna. Detta ingår nu i den nya upphandlingslagstiftningen (LOU) i Sverige sedan 2017. Eftersom klimatproblemen är globala oavsett var växthusgasutsläppen sker och dessutom länkar samman varuflöden mellan kontinenter i långa leverantörsled behövs en helhetssyn över klimatproblemen i en produkts så kallade livscykel, från råvarutag till tillverkning av produkten och fram till att produkten slutligen, efter användning, blir avfall. Det är detta som kallas för ett livscykelperspektiv.
Behovet av att utgå ifrån ett livscykelperspektiv i all offentlig upphandling betonas i Den Nationella Upphandlingsstrategin på följande sätt: ”Bristande helhetsperspektiv i upphandling kan innebära att kostnader och värden för andra verksamheter som berörs av upphandlingen inte tas med i kalkylen och inte heller kostnadsskillnader som uppstår under produkters livscykel. Det kan leda till oönskade ”övervältringseffekter” och till en suboptimering av resurser totalt sett. Det är därför viktigt att beakta livscykelperspektivet i inköpsarbetet."
Syftet med Kriterieklivet är att tillhandahålla upphandlingskriterier i ett livscykelperspektiv som mynnar ut i mätbar klimatpåverkan uttryckt i så kallade koldioxidekvivalenter (CO2e). Att kunna återge resultat av offentlig upphandling i kvantifierad klimatpåverkan är en förutsättning för att kunna visa på hur den offentliga upphandlingen kan bidra till att nå våra internationella klimatåtaganden enligt Parisavtalet.
Upphandlarna befinner sig ”mitt i livscykeln”, vilket leder till ett delat ansvar med leverantörer

Att upphandling befinner sig mitt i en produkts livscykel mellan uppströms- och nedströmsprocesser leder till ett delat ansvar mellan upphandlare och leverantörer. Kravformuleringar beskrivs i upphandlingsdokumentet som ger anbudsgivare information om vilka klimatprestanda som offererade produkter måste uppfylla, sett i ett uppströmsperspektiv, men det är leverantörernas ansvar att se till att dessa klimatförbättringar genomförs. Å andra sidan är det upphandlande myndigheters ansvar att vid avrop av produkter informera de som ska använda produkterna om hur de ska användas, hur underhåll och att nödvändiga reparationer ska skötas, hur återbruk av produkter ska stödjas, se till att återvinning underlättas genom att tillhandahålla öppna insamlingssystem, säkerställa god avfallshantering med mera.
Upphandlingskriterier i ett livscykelperspektiv kräver ett noggrant förarbete
Ett livscykelperspektiv är förhållandevis omfattande. Det är därför viktigt att tidigt kartlägga och bedöma vilka olika tidiga analysverktyg som finns att tillgå för att få en första helhetssyn över miljöproblemen, för den klimatanpassade delen via olika kostnadsmässiga utgångspunkter, för den cirkulära delen via praktiska erfarenheter utifrån separata marknadsinitiativ från genomförda projekt och fallstudier.
Vad avser analysverktyg som steget innan man utvecklar kriterier tillhandahåller Upphandlingsmyndigheten en ansats i form av Miljöspendanalyser för klimatanpassad upphandling och den s.k. Regnbågstabellen med en uppdelning av tänkbara åtgärder för cirkulär upphandling.
Kriterieklivet tillhandahåller produktspecifika klimatkriterier, PCR, och åtgärdsspecifika cirkulära kriterier med i flera fall färdiga texter att använda för kravställning och verifikat.
En vidare beskrivning av hur det fortsatta utvecklingsarbetet i Kriterieklivet sker återges i inledningarna till respektive område, klimatanpassad och cirkulär upphandling.
Cirkulär upphandling
Arbetet med att utarbeta och sammanställa tillgänglig information om cirkulära upphandlingskriterier följer tre olika steg.

Arbetet med Kriterieklivet för cirkulär upphandling har nått till steg 2 – upphandlingskriterierna. Arbete pågår med steg 3 – att utarbeta en generell bedömningsmodell för olika cirkulära upphandlingsåtgärder utifrån kostnader och klimatpåverkan.
Inledningsvis sammanställdes alla tillgängliga kriterier utifrån följande källor:
- EU-kommissionen och dess kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling (GPP)
- Nordiska miljömärkningen
- Upphandlingsmyndigheten
- Uppsala klimatprotokoll
Produktområden
Kriterieklivet omfattar i dagsläget följande produktgrupper:
- Bygg/Infrastruktur
- IT/Telekom
- Livsmedel
- Plast
- Textilier/Möbler
Uppdelning i ett livscykelperspektiv för speciella produktgrupper
För att kunna hitta rätt upphandlingskriterier för en speciell produktgrupp gjordes ytterligare en uppdelning för olika tänkbara upphandlingskrav. Det skedde i ett tänkt livscykelperspektiv utifrån en förteckning ”från tidiga uppströmskrav på leverantörer till slutliga nedströmskrav på användare”. De olika upphandlingskraven är 19 stycken:
- Cirkulära affärsmodeller
- Dela internt och externt
- Hyra/leasa
- Begränsa totala materialmängden
- Premiera förnybara råvaror
- Öka mängden återvunnet material
- Undvik miljöfarliga ämnen
- Design för cirkularitet
- Förlängd produktlivslängd
- Byggnation/installation
- Upphandling av tjänster
- Återvinning av material
- Återbruk/återanvändning
- Garantiåtaganden
- Användning/underhåll/reparation
- Renovering/uppgradering
- Insamling av restprodukter
- Avfallshantering
- Rapportering/redovisning
Den sammanställning av cirkulära upphandlingskriterier som nu finns i Kriterieklivet har resulterat i 70 kriterier med färdiga texter på kravställning och verifikat uppdelade i obligatoriska krav, tilldelningskriterier och kontraktsvillkor, vilket illustreras nedan. Kryssen i tabellen indikerar inom vilka områden upphandlingskriterier finns.

Sökning av upphandlingskriterier
Sökning av upphandlingskriterier sker via de övergripande produktområdena:
- Bygg/Infrastruktur
- IT/Telekom
- Livsmedel
- Plast
- Textilier/Möbler
Genom att klicka på någon av produktområdena visas en förteckning över alla 19 upphandlingskrav med markeringar för vilka av dessa ytterligare information finns. Här finns även färdiga texter för kravställning och verifikat. Det bör betonas att uppdaterade/mer aktuella versioner av innehållet kan finnas hos respektive källa.
Bygg och infrastruktur
Premiera förnybara råvaror
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende träkonstruktion Byggprodukter: Förnybar råvara (Nordisk Miljömärkning 2016)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivaren tilldelas poäng för bärande system/bjälklag och takkonstruktion samt graden av underhållsfrihet. | En beskrivning av byggnadens material i stomme/bärande konstruktion, takkonstruktion och fasad. |
Text att använda: | För byggnader med förnybara material i stomme eller fasad ges följande poäng:
Maximalt kan 2 poäng uppnås. | En beskrivning av byggnadens eller byggnadstypens material i stomme/bärande konstruktion, takkonstruktion och fasad. För underhållsfria fasader ska producenten skriftligt intyga att denna, under normala betingelser, är underhållsfri i minst 10 år. |
Värt att notera: För underhållsfria fasader ska producenten skriftligt intyga att denna, under normala betingelser är underhållsfri i minst 10 år.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende fönster och ytterdörrar av icke-förnybart material (Nordisk Miljömärkning)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/ |
---|---|---|
Tekniskt kriterium | Anbudsgivaren ska kunna visa på att produkterna ska bestå av en viss mängd icke-förnybart material | Redogörelse för hur stor andel av materialet som är återvunnet |
Text att använda: | Fönster och ytterdörrar som är tillverkade i icke-förnybara material ska bestå av en viss andel återvunnet material enligt följande:
Kraven på andel återvunnet material gäller inte för:
| Redogörelse för hur stor andel av materialet som är återvunnet exempelvis genom en byggvarudeklaration. Intyg från materialleverantör på andel återvunnet material på årsbasis. För återvunnen plast även testresultat eller motsvarande som visar att kravet på bly och kadmium uppfylls. |
Undvik miljöfarliga ämnen
Miljö- och hälsofarliga ämnen i byggprodukter bör begränsas genom upphandlingskriterier. Som exempel finns miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad som premierar utfasning av farliga ämnen utifrån utfasningsämnen och prioriterade riskminskningsämnen enligt Kemikalieinspektionens PRIO-kriterier. Även emissioner till inomhusmiljön bedöms och begränsas.
Design för cirkularitet
Byggbranschen är mer komplex i detta hänseende än andra branscher, då entreprenörer inte alltid har ansvar för inbyggda byggprodukter vid slutet av byggnadens livslängd. Det är också svårt att förutse hur återvinning av rivningsavfall ser ut i en framtid. Produkter där material kan separeras ska därför alltid föredras.
I ”Återbruk av möbler och interiöra byggprodukter” föreslås upphandlaren föreskriva montagemetoder som underlättar framtida demontering och möjliggör cirkulära flöden. Exempel på kriterier saknas dock.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende styrning av material, varor och kemiska produkter (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska påbörja och upprätta ett skriftligt system med rutiner för hantering av material, varor och kemiska produkter | Granskning av det system som entreprenören har upprättat |
Text att använda: | Entreprenören ska innan projekteringen påbörjas, upprätta ett skriftligt system med rutiner för hantering av material, varor och kemiska produkter (nedan gemensamt benämnda varorna). Systemet kan vara baserat på papper eller elektroniska stöd. Entreprenören ska meddela beställarens ombud när ett sådant system till fullo är upprättat. Ett sådant system ska minst innehålla:
Rutiner för hur loggboken ska bli en del av relationshandlingarna och hur information om innehållet i systemet och loggboken ska överföras till driftorganisationen. Den plan för hur överlämning till driftorganisationen ska gå till som tagits fram i samverkan med beställaren. Systemet ska följas genom hela byggprocessen. Systemet ska ingå i bygghandlingarna och loggboken ska bli en del av relationshandlingarna. 1. Var observant på att det finns material och byggvaror som är undantagna från reglerna om CE-märkning, exempelvis återanvända material. Sådana undantag behöver ej ha CE-märkning. | Kontroll: Kravet ska utföras under kontraktstiden (kontrolleras ej i anbudet). Uppföljning av kravet: Granskning av det system som Entreprenören har upprättat. Begäran att Entreprenören visar för Beställaren att systemet har motsvarande rutiner och innehåller ovan angivna punkter. Brister ska noteras och åtgärdas. Kommentar: Avancerad nivå, finns även variant på basnivå.
Se Upphandlingsmyndigheten för förslag till AMA-rubriker. |
Förlängd produktlivslängd
Krav på definierade livslängder förekommer sällan. Allt för korta livslängder har identifierats som en försvårande aspekt för att undvika nyinköp av produkter. I vissa fall har påtalats att detta kan vara ett sätt för producenter att bibehålla höga försäljningsvolymer. För närvarande pågår diskussioner om möjligheter att i upphandlingssammanhang kräva att produkter sak ha en viss minimilivslängd. Detta kräver dock klarläggande av en hel del andra förutsättningar som måste få en accepterad lösning såsom exempelvis krav på produktgaranti vid återbruk och vem som står för garantin när en produkt demonterats och återinstallerats?
Byggnation/installation
För byggprodukter ställs sällan krav på information om effektivitet vid användning. Krav i denna kategori skulle exempelvis kunna handla om minskat spill vid installation genom att begära måttbeställda produkter eller ritning enligt modulmått. Man kan ställa krav på maximal mängd avfall/BTA i upphandling. Detta skulle indirekt ge krav som stimulerar resurseffektiv materialanvändning.
Upphandling av tjänster
Krav som ofta ställs vid upphandling av entreprenader, särskilt i samband med miljöcertifiering, är uppförande av en loggbok av hanterade och inbyggda material, varor och produkter. I bästa fall ska den även innehålla specificering av ungefärlig placering och mängd i byggnaden, samt finnas tillgänglig digitalt även under driftfasen. Detta underlättar framtida materialinventeringar och hantering.
Återvinning av material
För vissa byggmaterial finns etablerade återvinningssystem och ekonomiska incitament vilket gör att produkterna normalt innehåller en viss andel återvunnet material, till exempel stål och mineralullsisolering. I rapporten till Svenskt Näringsliv anger Jernkontoret att efterfrågan på stål idag är större än tillgången på skrotråvara, och att krav på andel återvunnen råvara i produkter därför inte skulle leda till en ökad återvinning av stål.
För många andra byggmaterial är materialåtervinning inte lika etablerat och krav på andel återvunnet material skulle kunna främja marknaden. Det finns en hel rad insamlingssystem för installationsspill av till exempel plaströr, gips och isolering med mera som man borde kunna sätta som krav vid upphandling.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende inblandning av återvunnet eller återanvänt innehåll i betong och murverk (Europeiska kommissionen 2016)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivaren tilldelas extra poäng om produkterna innehåller minst 30 % återvunnet material | Bevis som verifierar mängden återvunnet material |
Text att använda: | Den upphandlande myndigheten ska tilldela poäng till anbudsgivare som uppnår minst 30 % återvunnet innehåll, återanvänt innehåll och/eller biprodukter, sett till värde, av den totala mängden viktiga byggelement som anges nedan: Nybyggnation
Renovering
När nya våningar eller utbyggnader planeras som utgör mer än 25 % av den befintliga användbara golvytan ska listan över byggelement för nybyggnationer också användas. | Anbudsgivaren för huvudentreprenaden, entreprenören med ansvar för utformning och byggande eller entreprenören med ansvar för utformning, byggande och drift ska:
Beställningen och leveransen till byggarbetsplatsen av dessa byggelement ska senare verifieras av huvudentreprenören för bygget. |
Värt att notera: Det här kriteriet ska användas när en konstruktionslösning av betong och murverk ska utformas av alla anbudsgivare. Det här kriteriet är tillämpligt för kontorsbyggnader med betongstomme, väggar och utfackningsväggar av betongblock och murade inner- och ytterväggar.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende materialåtervinning av byggavfall (Nordisk Miljömärkning 2016)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivaren tilldelas poäng i relation till procentuell andel återvunnet material | Dokumentation över avfallsmängder som sorterats och hämtats för återanvändning eller materialåtervinning |
Text att använda: | Om andelen byggavfall från byggprocessen som sorteras för återanvändning eller materialåtervinning är:
Maximalt kan 3 poäng uppnås. Det avfall som hämtats osorterat på byggarbetsplatsen men som vid eftersortering har kunnat materialåtervinnas, får räknas in i andelen om detta skriftligt kan dokumenteras. Som byggavfall definieras det avfall som uppkommer i samband med byggnation. Avfall som uppkommer då byggnader och byggnadsdelar rivs definieras som rivningsavfall och ska normalt inte ingå i beräkning enligt kravet. | Dokumenterade avfallsmängder som sorterats och hämtats för återanvändning eller materialåtervinning i förhållande till den totala mängden byggavfall som uppkommit. Avtal med avfallsentreprenör som stödjer möjligheten att materialåtervinna eller återanvända de fraktioner som sorterats. |
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende återvunnet eller återanvänt material i byggprodukter (Nordisk Miljömärkning 2016, ref 16)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterier | Anbudsgivaren får poäng för en viss mängd återvunnen råvara och ej innehåll av vissa miljöfarliga kemikalier | Dokumentation som visar andel återvunnen eller återanvänd råvara i byggprodukten eller materialet. |
Text att använda: | För varje kategori av byggprodukt och byggmaterial utanför ångspärren som består av minst 25 % återvunnen råvara ges 1 poäng per produktkategori. Maximalt kan 3 poäng uppnås. Poäng ges inte för följande byggprodukter där materialåtervinning redan är etablerad: metaller, isolering (glasull och cellulosa), industrigips samt träfiberprodukter. Återanvänd råvara eller produkt begränsas däremot inte på detta sätt. Den återvunna eller återanvända råvaran får inte innehålla något av följande ämnen i en halt >100 ppm:
För byggnader som konstrueras utan behov av ångspärr gäller fortfarande att produkter med återvunnet material inte ska vara avsedda för användning i inomhusmiljö. | Dokumentation som visar andel återvunnen eller återanvänd råvara i byggprodukten eller materialet. Dokumentation på förekomst av i kravet listade ämnen exempelvis genom en analysrapport. |
Återbruk/återanvändning
Forskningsprojektet ”Cirkulära produktflöden i byggsektorn” har identifierat ett antal interiöra
byggprodukter som är särskilt lämpade för återbruk, bland annat dörrpartier, innerväggar, innertak, VVS-produkter, golv och belysning[1]. Det kan dock krävas mycket av en entreprenör för att nå upp till krav på användning av återbrukade byggprodukter. För byggprodukter som återanvänds och behöver rekonditioneras gäller det att inkludera krav för aspekter som förväntad fortsatt livslängd och kemikalieinnehåll i produkter som har använts i rekonditioneringsprocessen.
Vid upphandling efterfrågas ofta miljöbedömningssystem för att dokumentera inbyggda byggmaterial och deras miljömässiga egenskaper. Det bör påpekas att denna typ av krav inte kan användas på samma sätt för återbrukade byggvaror eftersom de inte kan uppfylla motsvarande krav på redovisning av produktinnehåll.
Svanen ställer krav på begränsning av farliga ämnen i den återvunna eller återanvända råvaran. Europeiska kommissionen föreslår i samband sitt kravförslag att överväga att i ännu högre grad gynna återanvänt innehåll, exempelvis genom utformningar som återanvänder den primära lastbärande konstruktionen för en befintlig byggnad. Dessa exempelkriterier listas under kategorin Återvinning av material.
Användning/underhåll/reparation
Användning/underhåll/reparation
På byggnadsnivå bör byggnaden vara anpassad för framtida renoveringar och hyresgästanpassningar. För byggprodukter ställs normalt inte krav på tillgång till reparation och service, inte ens för installationsprodukter som omfattas av OVK (obligatorisk ventilationskontroll). Boverkets byggregler (BBR) anger att byggnadsdelar med kortare livslängd än byggnadens avsedda brukstid bör vara lätta att underhålla och kontrollera.
Avfallshantering
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende hantering av avfall på en byggarbetsplats (Europeiska kommissionen 2016)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren måste minimera uppkomsten av avfall per ton och avfall intern kontorsgolvyta | Inlämnande av en plan för hantering av avfall på byggarbetsplatsen |
Text att använda: | Avfallet som uppkommer under byggande och renovering, exklusive rivningsavfall, ska uppgå till maximalt 7 ton per 100 m² intern kontorsgolvyta (bruttoyta). En plan för att hantera avfall på byggarbetsplatsen ska tas fram innan arbetet påbörjas på platsen. I planen ska identifieras möjligheter att förebygga avfall och inrättas system för sortering av material på plats för återanvändning, återvinning och andra former av materialåtervinning. Planen för hantering av avfall på byggarbetsplatsen ska omfatta följande:
Avfallssorteringen av material för återanvändning, återvinning och materialåtervinning ska följa avfallshierarkin i direktiv 2008/98/EG. | Huvudentreprenören för bygget, entreprenören med ansvar för utformning och byggande eller entreprenören med ansvar för utformning, byggande och drift ska lämna in en plan för hantering av avfall på byggarbetsplatsen som ska bestå av följande delar:
Ett system ska användas för att övervaka och redogöra för avfallet som uppstår och för att följa vart avfallet skickas. Uppgifter från övervakningen ska överlämnas till den upphandlande myndigheten. |
Värt att notera: Ett system ska användas för att övervaka och redogöra för avfallet som uppstår och för att följa vart avfallet skickas. Uppgifter från övervakningen ska överlämnas till den upphandlande myndigheten.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende plan för redovisning och hantering av rivningsavfall (Europeiska kommissionen 2016)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren måste kunna visa på minst 80 viktprocent av det ofarliga avfall som uppstår under rivning och tömning | Inlämnande av en redovisning före rivning/tömning som innehåller den specificerade informationen |
Text att använda: | Minst 80 viktprocent av det ofarliga avfall som uppstår under rivning och tömning, exklusive grävning och återfyllning, ska förberedas för återanvändning och återvinning. Detta ska bland annat innefatta följande:
Entreprenören ska innan rivningen/tömningen påbörjas redovisa vad som kan återanvändas eller återvinnas. Avfallsredogörelsen ska innefatta följande:
De identifierade materialen, produkterna och elementen ska specificeras i en mängdförteckning för rivningen. | Huvudentreprenören för bygget, entreprenören med ansvar för utformning och byggande eller entreprenören med ansvar för utformning, byggande och drift ska lämna in en redovisning före rivning/tömning som innehåller den specificerade informationen. Ett system för att övervaka och redogöra för avfallet som uppstår ska användas. Vart ivägskickat avfall och avfall som upphör att vara avfall tar vägen ska följas genom fraktsedlar och fakturor. Uppgifter från övervakningen ska överlämnas till den upphandlande myndigheten. |
Rapportering/redovisning
Vid byggande och rivning ställs i många fall krav på avfallssortering och uppföljning av avfallsmängder, framför allt i projekt som miljöcertifieras. Krav kan även ställas på maximala mängder byggavfall, vilket föreslås av Europeiska kommissionen. Om särskilda krav har ställts på återbruk bör det även ske uppföljning av mängder som gått till återbruk, rekonditionering respektive återvinning. I miljöcertifieringssystemet Svanen tilldelas poäng beroende på återvinningsgrad.
IT och telekom
Öka mängden återvunnet material
Öka mängden återvunnet material
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende återvunnen plast i dokumenthanteringsprodukter (Upphandlings-myndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Särskilda kontraktsvillkor | Leverantören ska ha en plan för att öka andelen återvunnen plast | Kortfattad beskrivning över hur anbudsgivaren avser uppfylla villkoret kriteriet |
Text att använda: | Leverantören ska ha en plan för att öka andelen återvunnen plast i dokumenthanteringsprodukterna och i förbrukningsmaterial. Ökningen ska redovisas till den upphandlande myndigheten på uppföljningsmöten som bestäms i samband med kontraktsstart. Med återvunnen plast menas plast återvunnen efter konsumentledet (post consumer recycled plastics). | Förslag till bevis: Leverantören ska i sitt anbud lämna en kortfattad beskrivning över hur de avser att uppfylla villkoret under kontraktsperioden. Förslag till uppföljning: Uppföljningsmöten där ökningen av återvunnen plast i offererade dokumenthanteringsprodukter och förbrukningsmaterial redovisas. Detta kan göras genom exempelvis:
|
Värt att notera: Procentandelen återvunnen plast i dokumenthanteringsprodukter uppgår i dagsläget ofta inte till mer än 5 % av totala vikten.
Undvik miljöfarliga ämnen
Gällande begränsning av farliga ämnen i IT-utrustning föreslår exempelvis Europeiska kommissionen krav på deklaration av ämnen som finns med i Reachs kandidatförteckning, restriktioner för mjukgörare i externa strömkablar samt premiering av halogenfria moderkort. Några kriterieexempel på detta område anges inte här.
Design för cirkularitet
Inom detta område finns ett flertal kriterieförslag från Upphandlingsmyndigheten och Europeiska kommissionen. Det gäller bland annat utformning som möjliggör reparation, utbytbara komponenter och möjlighet att demontera produkten.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende utbytbara komponenter i datorer och bildskärmar (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla produkter där delar ska vara möjliga att byta ut | Certifikat som bevisar att produkterna är godkända enligt en märkning som ställer krav på enkel reparation |
Text att använda: | Följande delar ska vara möjliga att byta ut med hjälp av vanliga standardverktyg såsom skruvmejslar, spatlar, tänger och pincetter: Datorer (gäller ej bärbara två-i-ett-datorer och datorplattor):
Bildskärmar:
Leverantören ska tillhandahålla instruktioner för hur man byter ut ovanstående komponenter i samband med uppgraderingar eller reparationer. Detta gäller inte RAM-minnet i de fall då RAM-minnet är direkt fastlött i moderkortet. Instruktionerna ska finnas tillgängliga exempelvis via tillverkarens eller leverantörens webbplats. | Förslag till bevis:
Förslag till uppföljning: Utvärdera om möjligheten till reparation av produkten stämmer överens med kravet. |
Värt att notera: Syftet med detta kriterium är att se till att fel som är möjliga att reparera, huvudsakligen fel orsakade av defekta utbytbara komponenter, inte leder till att hela produkterna kasseras i förtid.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende enkelt utbyte av uppladdningsbara batterier (Europeiska kommissionen 2016)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivare ska kunna tillhandahålla uppladdningsbara och löstagbara batterier | Användarinstruktioner som visar hur batterier tas ut och installeras |
Text att använda: | Uppladdningsbara batterier ska inte vara fastlimmade eller fastlödda i bärbara produkter. Det ska vara möjligt för en professionell användare eller en reparationstekniker att byta det uppladdningsbara batteriet. Instruktioner som beskriver hur man tar ur det uppladdningsbara batteripaketet ska finnas i användarinstruktionerna eller vara åtkomliga via tillverkarens webbplats. | Anbudsgivaren ska visa hur batteriet installeras i produkten, vilka moment som krävs för att ta ur det och vilka markeringar som finns på höljet. En kopia av de relevanta användarinstruktionerna ska också tillhandahållas. Den upphandlande myndigheten förbehåller sig rätten att begära en visuell inspektion av ett slumpvist urval av de levererade produkterna. Utrustning med EU-miljömärket eller annat relevant miljömärke av typ I som uppfyller de angivna kraven ska anses uppfylla kriteriet. |
Värt att notera: Syftet med detta kriterium är att se till att fel som är möjliga att reparera, huvudsakligen fel orsakade av defekta utbytbara komponenter, inte leder till att hela utrustningen kasseras i förtid.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende plastmärkning av höljen och frontpaneler på datorer och bildskärmar (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla produkter som ska vara uppmärkta enligt angivna standarder | Certifikat enligt ISO 11469 och ISO 1043 |
Text att använda: | Höljen och frontpaneler i plast som har en vikt som överstiger 25 gram för datorplattor och bärbara allt-i-ett-datorer och 100 gram för datorer och bildskärmar och, i båda fallen, en yta som överstiger 50 cm² ska vara uppmärkta i enlighet med ISO 11469:2016 och ISO 1043:2011 (del 1 och 4). | Förslag till bevis:
Förslag till uppföljning: |
Värt att notera: Märkning av plastdelar underlättar återvinning, då återvinningsföretag kan sortera de olika plastdelarna efter materialtyp på ett mer effektivt sätt.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende möjlighet att använda restaurerade tonerkassetter i dokumenthanteringsprodukter (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla produkter där restaurerade/återbrukade tonerkassetter kan användas | Teknisk dokumentation eller relevant miljömärkning |
Text att använda: | Dokumenthanteringsprodukterna ska inte genom sin konstruktion, programvara eller på annat sätt förhindra användning av restaurerade/återbrukade tonerkassetter. Restaurerade/återbrukade originaltonerkassetter (OEM, Original Equipment Manufacturer) innebär tonerkassetter som är rengjorda, påfyllda med tonerpulver och med eventuellt skadade eller utnötta delar utbytta. | Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av förslagsvis följande:
Märkning enligt Blue Angel (the German Ecolabel), Office Equipment with Printing Function DE-UZ 205 (2017). |
Värt att notera: Genom att använda restaurerade tonerkassetter minskar miljöpåverkan jämfört med nytillverkning av tonerkassetter. I branschens Voluntary Agreement to improve the environmental performance of imaging equipment är det ett krav att tonerkassetter alltid ska designas för att möjliggöra för återbruk och återvinning. Dokumenthanteringsprodukterna ska utformas för att kunna använda restaurerade tonerkassetter.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende design för demontering dokumenthanteringsprodukter (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla produkter som ska möjliggöra enkel demontering | Demonteringsanvisningar, Eco Declaration ECMA 370 eller relevant miljömärkning |
Text att använda: | Dokumenthanteringsprodukterna ska vara konstruerade på ett sådant sätt att demontering är möjlig. Detta innebär att:
Plastdelar över 100 g ska vara tillverkade av en enda polymer eller kompatibel mix av polymerer. Plastdelar över 100 g ska inte innehålla ingjutna eller fastlimmade metallinlägg, såvida det inte framgår av demonteringsanvisningarna att dessa kan avlägsnas med vanliga standardverktyg. | Förslag till bevis:
Förslag till uppföljning: |
Värt att notera: Syftet med detta kriterium är att underlätta vid återvinning av dokumenthanteringsprodukterna.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende möjlighet att demontera produkter (Europeiska kommissionen 2016)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivaren tilldelas poäng för graden av tidseffektiv manuell demontering | Provningsrapport för demontering i enlighet med protokollförd information |
Text att använda: | Poäng ska tilldelas för tidseffektiv manuell demontering och avlägsnande av följande komponenter ur produkter, exklusive datorplattor, små bärbara datorer och bärbara två-i-ett-datorer: Alla produkter
Stationära datorer, till exempel skrivbordsdatorer
Bärbara datorprodukter, till exempel bärbara datorer
Datorskärmar
Det ska gå att avlägsna de relevanta komponenterna med hjälp av vanliga standardverktyg. Den maximala tid som krävs för att avlägsna dem får inte överstiga följande värden: Datorer:
Bildskärmar:
Poäng ska tilldelas i proportion till hur mycket mindre tid som krävs än de angivna värdena. Maximalt X poäng [ännu ej specificerat] kan tilldelas, enligt följande:
| Anbudsgivaren ska vid tilldelning av kontraktet tillhandahålla en ”provningsrapport för demontering”, i enlighet med protokollet i bilaga II. Demonteringsprovningen ska utföras av ett återvinningsföretag som är specialiserat på omhändertagande av avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk och elektronisk utrustning (WEEE) och som har tillstånd att behandla elektriskt avfall i enlighet med artikel 23 i ramdirektivet om avfall eller som är certifierat enligt motsvarande nationella eller internationella föreskrifter eller standarder för avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk och elektronisk utrustning (WEEE). Tredjepartsverifiering av de angivna tiderna ska godtas som ett alternativ till att tillhandahålla inspelningar och fotografier. Utrustning med EU-miljömärket eller annat relevant miljömärke av typ I som uppfyller de angivna kraven ska anses uppfylla kriteriet. |
Värt att notera: Syftet med detta kriterium är att uppmuntra till utformning av utrustning som går lätt att demontera på bara några få minuter. Den tid det tar och hur pass svårt det är att demontera en it-produkt i slutet av dess livscykel är en indikator på hur kostnadseffektivt det är att avlägsna komponenter som är värdefulla både ur ett kostnadsperspektiv och ur ett miljöperspektiv.
Förlängd produktlivslängd
Både bland Upphandlingsmyndighetens och Europeiska kommissionens kriterieförslag finns flera exempel på kriterier för att främja en lång livslängd. Bland annat gäller det hållbarhetsprovning (falltest, stöttålighet, temperaturtålighet o.s.v.), tillgänglig minneskapacitet och förbättrad batterilivslängd.
Syftet med dessa kriterier är att belöna produkter som är extra hållbara och robusta i sin konstruktion och tillverkning, vilket gör att de bättre klarar vardagens påfrestningar och olyckor. Detta har potential att minska reparationskostnaderna och förlänga utrustningens livslängd.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende hållbarhetsprovning av bärbara datorer (Europeiska kommissionen 2016)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivaren tilldelas poäng som klarat viss hållbarhetsprovning | Provningsrapporter som visar att produkten uppfyller funktionella prestandakrav |
Text att använda: | Poäng ska tilldelas för produkter som har klarat hållbarhetsprovning som utförts i enlighet med IEC 60068, US MIL810G eller motsvarande. Maximalt X poäng [ännu ej specificerat] kan tilldelas, enligt följande:
Funktionella prestandakrav och provningsspecifikationer finns i bilaga. Internt utförda provningar enligt strängare specifikationer ska godtas utan behov av omprovning. De tillämpliga provningarna ska specificeras i anbudsinfordran för att återspegla de definierade användningsförhållandena för produkten. | Anbudsgivaren ska tillhandahålla provningsrapporter som visar att modellen har provats och uppfyller de funktionella prestandakraven. Provningsresultaten ska verifieras av en tredje part. Befintliga provningar för samma modell, som har utförts enligt samma eller strängare specifikationer, ska godtas utan behov av omprovning. Utrustning med EU-miljömärket eller annat relevant miljömärke av typ I som uppfyller de angivna kraven ska anses uppfylla kriteriet. |
Värt att notera: Syftet med detta kriterium är att belöna produkter som är extra hållbara och robusta i sin konstruktion och tillverkning, vilket gör att de bättre klarar vardagens påfrestningar och olyckor. Detta har potential att minska reparationskostnaderna och förlänga utrustningens livslängd.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende datalagringsenheter för bärbara datorer (Europeiska kommissionen 2016)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivaren tilldelas poäng om produkten uppfyller angivna krav på datalagringsenheten | Provningsrapport i enlighet med IEC 62131 eller motsvarande |
Text att använda: | Poäng ska tilldelas när den primära datalagringsenheten som används i en bärbar dator provas och visar sig uppfylla åtminstone ett av följande krav:
| Anbudsgivaren ska tillhandahålla en specifikation för datalagringsenheterna (en eller flera) som är integrerade i produkten. Denna specifikation ska erhållas från tillverkaren av datalagringsenheten och för alternativ i ska den stödjas av en provningsrapport i enlighet med IEC 62131 eller motsvarande och för alternativ ii av en provningsrapport i enlighet med IEC 60068, del 2–31: Ec (fritt fall, metod 1) i kombination med IEEE 1293 eller motsvarande. Utrustning med EU-miljömärket eller annat relevant miljömärke av typ I som uppfyller de angivna kraven ska anses uppfylla kriteriet. Förklaring till de olika speciella termer som används i denna text om kontroll/verifikat återfinns i ovan angivna referenser. |
Värt att notera: Syftet med detta kriterium är att belöna produkter som är extra hållbara och robusta i sin konstruktion och tillverkning, vilket gör att de bättre klarar vardagens påfrestningar och olyckor. Detta har potential att minska reparationskostnaderna och förlänga utrustningens livslängd.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende datalagringsenheter för bärbara datorer (Europeiska kommissionen 2016)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivaren tilldelas poäng vid uppvisande av angivna krav på datalagringsenheten | Provningsrapport i enlighet med IEC 62131 eller motsvarande |
Text att använda: | Poäng ska tilldelas när den primära datalagringsenheten som används i en bärbar dator provas och visar sig uppfylla åtminstone ett av följande krav:
| Anbudsgivaren ska tillhandahålla en specifikation för datalagringsenheterna (en eller flera) som är integrerade i produkten. Denna specifikation ska erhållas från tillverkaren av datalagringsenheten och för alternativ i ska den stödjas av en provningsrapport i enlighet med IEC 62131 eller motsvarande och för alternativ ii av en provningsrapport i enlighet med IEC 60068, del 2–31: Ec (fritt fall, metod 1) i kombination med IEEE 1293 eller motsvarande. Utrustning med EU-miljömärket eller annat relevant miljömärke av typ I som uppfyller de angivna kraven ska anses uppfylla kriteriet. |
Värt att notera: Syftet med detta kriterium är att belöna längre livslängd på batterier, eftersom detta minskar de miljöeffekter som är kopplade till produktionen av nya batterier och potentiellt kan förlänga livslängden för produkter som drivs av batterier.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende minne och lagring för datorplattor och bärbara datorer (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivaren tilldelas poäng vid tillhandahållande av viss minneskapacitet | Teknisk information om lagringskapaciteten i RAM-minnet |
Text att använda: | X poäng [X specificeras av den upphandlande myndigheten] tilldelas produkter med nedanstående egenskaper: RAM-minne, endera av följande:
| Uppvisa teknisk information om RAM-minnet och/eller lagringskapaciteten för den modell eller de modeller som ska levereras. |
Värt att notera: Syftet med detta kriterium är att se till att utrustning inte kasseras i förtid på grund av otillräcklig minneskapacitet och bristande möjlighet till uppgradering. Dessa två delar kan begränsa produkternas framtida användbarhet. Den upphandlande myndigheten måste själv bedöma vilken lagringskapacitet som ska efterfrågas. Kravet för RAM-minne är inte tillämpligt för enheter som är framtagna för att köra sina huvudapplikationer från molnet. Detta kriterium bör således inte användas för att jämföra anbud som erbjuder olika lösningar, det vill säga integrerad lagring respektive molnlagring.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende livslängd och hållbarhet för uppladdningsbart batteri (Europeiska kommissionen 2016)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivaren tilldelas poäng för angiven batterilivslängd | Produktbeskrivning |
Text att använda: | Poäng ska tilldelas för en förbättrad batterilivslängd som överskrider 300 cykler (med 80 % av den ursprungliga kapaciteten). Maximalt X poäng [ännu ej specificerat] kan tilldelas.
Minimikravet på batteritid i timmar ska fastställas i enlighet med den upphandlande myndighetens krav. | Poäng ska tilldelas för en förbättrad batterilivslängd som överskrider 300 cykler (med 80 % av den ursprungliga kapaciteten). Maximalt X poäng [ännu ej specificerat] kan tilldelas.
Minimikravet på batteritid i timmar ska fastställas i enlighet med den upphandlande myndighetens krav. |
Upphandling av tjänster
Liksom för uthyrningstjänster finns erfarenheter i landet från upphandling av återbrukad IT-utrustning. Några exempel på upphandlingskriterier kring detta har dock inte påträffats.
Återbruk/återanvändning
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende minskat antal utskrifter för dokumenthanteringsprodukter (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivare ska kunna tillhandahålla produkter med förinstallerade och aktiverade funktioner | Bruksanvisning, Eco Declaration ECMA 370 eller relevant miljömärkning |
Text att använda: | Dokumenthanteringsprodukterna ska ha följande förinstallerade och aktiverade funktioner med syfte att minska antalet utskrifter:
Undantag: produkter med en driftshastighet på ≤19 ark (A4) per minut undantas kravet om dubbelsidig utskrift. | Förslag till bevis: Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
Den upphandlande myndigheten kan komma att begära att uppgifterna styrks av en oberoende tredje part. Förslag till uppföljning: Följ upp att funktionerna är aktiverade. Kontrollera giltig licens enligt Nordisk Miljömärkning (Svanen) eller Blue Angel (the German Ecolabel). |
Värt att notera: Detta kriterium syftar till att minska antalet utskrifter och pappersanvändningen.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende energieffektiva datorer och bildskärmar (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivaren tilldelas poäng vid särskilt låg energianvändning | Teknisk dokumentation |
Text att använda: | Poäng tilldelas om datorerna har en lägre årlig energianvändning (ETEC-värde) än värdena som anges i förordning (EG) nr 617/2013 om krav på ekodesign för datorer och dataservrar, bilaga II. Poäng tilldelas i proportion till förbättrad energiprestanda gentemot utgångsvärdena i förordningen. Maximalt X poäng kan ges (X specificeras av den upphandlande myndigheten): Mer än 80 % bättre energiprestanda: X
| Uppvisa teknisk dokumentation som anger produktkategori (A-D för stationära datorer, A-C för bärbara datorer) samt uppmätt ETEC-värde i enlighet med förordning (EG) nr 617/2013. Eventuella kapacitetsjusteringar enligt bilaga II, punkt 1.2.2 (stationära datorer) och punkt 1.4.2 (bärbara datorer) ska anges. Förslag till uppföljning: |
Värt att notera: På marknaden finns god tillgång till produkter som är mer energieffektiva än lagstiftningsnivån i förordning (EG) nr 617/2013. För att få den mest energieffektiva datorn kan du som upphandlare utvärdera produkters energieffektivitet mot varandra.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende minskad användning av papper och energi för dokumenthanteringsprodukter (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivaren tilldelas poäng vid tillhandahållande av produkter för minskning av pappersförbrukning och/eller energianvändning | Produktblad med tekniska specifikationer |
Text att använda: | Mervärde ges om leverantören | Förslag till bevis: Förslag till uppföljning: |
Värt att notera: Detta kriterium ger mervärde för lösningar som leverantören kan erbjuda för att minska användning av papper och/eller energi.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende användning av restaurerade tonerkassetter (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Kontraktsvillkor | Anbudsgivaren kunna offerera restaurerade/återbrukade tonerkassetter under avtalstiden | Kortfattad beskrivning avseende att uppfylla villkoret under kontraktsperioden |
Text att använda: | Under avtalstiden ska leverantören kunna offerera (OEM, Original Equipment Manufacturer ) restaurerade/återbrukade tonerkassetter och ange till vilka modeller dessa kan användas. Restaurerade tonerkassetter innebär tonerkassetter som är rengjorda, påfyllda med tonerpulver och med eventuellt skadade eller utnötta delar utbytta. | Förslag till bevis: Förslag till uppföljning: |
Värt att notera: Upphandlingsmyndigheten har lite mer specifikt kriterieförslag som gäller användning av restaurerade tonerkassetter. Detta har identifierats som ett område med möjligheter att främja återanvända och restaurerade produkter. Syftet med detta kontraktsvillkor är att ge den upphandlande myndigheten möjlighet att avropa restaurerade/återbrukade originalkassetter under avtalstiden. För att kassetterna ska kunna restaureras förutsätts att de är designade för detta och att fungerande retursystem finns. Restaurerade/återbrukade tonerkasetter finns inte tillgängliga för alla modeller på marknaden. Upphandling av modeller med krav på arkivbeständighet kan innebära att detta kriterium inte kan användas. Kontrollera med tonerleverantören att de kan garantera arkivbeständighet för den specifika tonerkassetten.
Garantiåtaganden
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende garanti- och serviceavtal (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla produkter som kan lämna viss garanti vid leveranstillfället | Skriftlig försäkran att de levererade produkterna omfattas av angiven garanti |
Text att använda: | Leverantören ska lämna en garanti på minst två (2) år som börjar gälla vid produktleveransen. Garantin innebär att produkterna fortsätter att vara i enlighet med specifikationerna i kontraktet, utan extra kostnad. Garantin omfattar reparation eller utbyte och innefattar ett serviceavtal med möjlighet till kostnadsfri upphämtning och återlämning eller reparation på plats. Även defekta batterier omfattas av garantin. | Förslag till bevis: Förslag till uppföljning: |
Värt att notera: Defekt utrustning eller defekta komponenter kan göra att man måste byta ut enheter i förtid. Ett garanti- och serviceavtal kan ge leverantörer ett incitament att leverera produkter med längre livslängd och se till att de tar ansvar för att reparera eventuella fel.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende garanti- och serviceavtal (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterier | Anbudsgivaren tilldelas poäng för längd i garanti- och serviceavtal | Skriftlig försäkran om angivet garanti- och serviceavtal |
Text att använda: | Poäng tilldelas för varje extra år av garanti- och serviceavtal som erbjuds utöver minimikravet i den tekniska specifikationen. Maximal poäng tilldelas för 4 år eller mer. Poäng tilldelas enligt följande:
| Uppvisa en skriftlig försäkran som anger i hur många år åtagandets garanti- och serviceavtalet gäller. |
Värt att notera: Längre garanti- och serviceavtal ger leverantörer ett incitament både att leverera produkter med längre livslängd och att se till att fel som går att reparera inte leder till att produkterna kasseras i förtid. Kostnadsfritt utbyte av batterier (om batterikapaciteten har sjunkit med mer än 50 %) kan efterfrågas om den upphandlande myndigheten vill ha ett mer drivande krav.
Användning/underhåll/reparation
Användning/underhåll/reparation
Denna typ av upphandlingskriterier har använts under lång tid och det finns många förslag att hämta från till exempel Upphandlingsmyndigheten. Det gäller även minskad pappersanvändning. Europeiska kommissionen ger liknande exempel bland sina förslag och föreslår även minimikrav på energieffektivitet hos datorer och bildskärmar. Utgångspunkten där är kraven enligt standarden Energy Star.
Både bland Upphandlingsmyndighetens och Europeiska kommissionens kriterieförslag återfinns krav på garanti- och serviceavtal samt tillgång till reservdelar. Europeiska kommissionen föreslår även att ha med tilldelningskriterier som ska se till att reparationer är ekonomiskt fördelaktiga jämfört med byte av utrustning, för att på så vis undvika kassering av enheter i förtid av ekonomiska skäl.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende tillgång till reservdelar för datorer och bildskärmar (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla reservdelar med garantitid om minst 5 år | Garantiåtagande |
Text att använda: | Leverantören ska garantera att det kommer att finnas tillgång till reservdelar under minst fem (5) år efter produktleveransen. Som minimum ska följande reservdelar finnas:
Bildskärmar:
| Avancerad nivå Motsvarande kriterier finns för basnivå (gäller istället för 3 år och för färre reservdelar). Motiv: Syftet med detta kriterium är att se till att fel som är möjliga att reparera, huvudsakligen fel orsakade av defekta utbytbara komponenter, leder till längre livslängd för produkterna. |
Värt att notera: Syftet med detta kriterium är att se till att fel som är möjliga att reparera, huvudsakligen fel orsakade av defekta utbytbara komponenter, leder till längre livslängd för produkterna.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende ekonomiskt konkurrenskraftiga reservdelar (Europeiska kommissionen 2016)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivaren tilldelas poäng för de ekonomiskt mest konkurrenskraftiga anbuden | Prislista för originalreservdelar eller kompatibla reservdelar där även arbetskostnaden för byten ska inkluderas. |
Text att använda: | Anbudsgivaren ska tillhandahålla en prislista för, åtminstone, följande komponenter: (Här ska listan med reservdelar läggas in, som åtminstone ska omfatta de komponenter som finns i listan ovan). För komponenterna som listas ovan ska riktpriser för arbetskostnaden för bytet, när det utförs av anbudsgivarens behöriga tjänsteleverantörer, tillhandahållas. Poäng ska tilldelas de ekonomiskt mest konkurrenskraftiga anbuden. Ytterligare komponenter bör läggas till i listan om de anses viktiga för prisjämförelsen. | Anbudsgivaren ska tillhandahålla en prislista för originalreservdelar eller kompatibla reservdelar där även arbetskostnaden för bytena anges. Listan ska innefatta uppladdningsbara batterier (om detta är tillämpligt). |
Värt att notera: Syftet med detta kriterium är att se till att reparationer är ekonomiskt fördelaktiga jämfört med byte av utrustning. På så vis kan man undvika kassering av enheter i förtid av ekonomiska skäl.
Rapportering/redovisning
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende system för återanvändning av dokumenthanteringsprodukter (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Kontraktsvillkor | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla en återanvändnings- och återvinningstjänst vid tidpunkt som bestäms av den upphandlande myndigheten | Kortfattad beskrivning över hur leverantören avser att uppfylla villkoret under kontraktsperioden |
Text att använda: | Vid tidpunkt som bestäms av den upphandlande myndigheten ska leverantören tillhandahålla en återanvändnings- och återvinningstjänst för uttjänta dokumenthanteringsprodukter. Tjänsten ska omfatta:
| Förslag till bevis: Förslag till uppföljning:
|
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende säker insamling, dataradering och uppgradering av IT-utrustning (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Kontraktsvillkor | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla en återanvändnings- och återvinningstjänst för uttjänt IT-utrustning | Skriftlig redogörelse för hur anbudsgivaren sköter konfidentiell hantering och säker datahantering |
Text att använda: | Vid tidpunkt som bestäms av den upphandlande myndigheten ska leverantören tillhandahålla en återanvändnings- och återvinningstjänst för uttjänt IT-utrustning som minst omfattar följande:
På begäran av den upphandlande myndigheten ska leverantören skriftligen redogöra för hur villkoret efterlevs och ska kunna styrka lämnade uppgifter. | Begär in skriftlig redogörelse enligt ovan. Kontroll av hur anbudsgivaren sköter konfidentiell hantering och säker datahantering kan exempelvis göras genom att efterfråga ett ISO 27001-certifikat eller annan dokumentation som styrker att företaget hanterar utrustningen på ett säkert sätt. Kontroll av avidentifiering kan göras genom att se om alla typer av märkningar har plockats bort från enheterna så att de inte kan spåras tillbaka till tidigare användare. Raderingscertifikat, det vill säga intyg om att data på informationsbärare som hårddiskar och backupband har raderats eller destruerats, ska finnas på serienummernivå. |
Värt att notera: Upphandling av en insamlingstjänst för utrustning som nått livscykelns slut maximerar återanvändning och återvinning av IT-utrustningen. Tjänsten bör innefatta insamling och sortering av utrustningen, effektiv dataradering och återställning och därefter provning, service och uppgradering. Eventuell återvinning eller kassering ska utföras i syfte att återvinna resurser.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende rapportering kring återanvändning och återvinning av datorer och bildskärmar (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Kontraktsvillkor | Anbudsgivaren ska kunna rapportera om fabrikat, testresultat och koldioxidbesparing vid tidpunkt som bestäms av upphandlande myndighet | Rapport enligt instruktioner i upphandlingsdokument |
Text att använda: | Leverantören ska vid tidpunkt som bestäms av den upphandlande myndigheten rapportera följande:
| Förslag på hur uppföljning under kontraktstiden kan genomföras: Begär in rapportering enligt ovan. |
Värt att notera: Syftet med detta kontraktsvillkor är att säkerställa att den insamlade utrustningen återanvänds eller återvinns på det sätt som är avsett.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende spårningssystem (Europeiska kommissionen 2016)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivaren tilldelas poäng vid tillämpning av spårningssystem för varje utrustningsenhet | Detaljerad information om det spårningssystem som används |
Text att använda: | Poäng ska tilldelas anbudsgivare som använder ett spårningssystem med en unik identifierare för varje utrustningsenhet som ingår i den upphandlande myndighetens förteckning över utrustning. Genom systemet ska det gå att se proportionen mellan de enheter som har återanvänts och de som har återvunnits, och om de finns kvar inom EU eller har lämnat EU. | Anbudsgivaren ska tillhandahålla detaljerad information om det spårningssystem som används. |
Värt att notera: Syftet med detta kriterium är att uppmuntra till användning av spårningssystem som låter upphandlande myndigheter kontrollera vad som händer med deras insamlade utrustning.
Livsmedel
Öka mängden återvunnet material
Öka mängden återvunnet material
Av hygienskäl är återvunnet plastmaterial idag inte godkänt som förpackningsmaterial i direkt kontakt med livsmedel. Återvunna material i förpackningar är därför ibland problematiskt för livsmedel. Cirkulering av livsmedel, där det som annars hade blivit matsvinn utnyttjas för att framställa nya måltider, syns allt mer bland aktörer på marknaden.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende returemballage för förpackningar (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivare ska kunna leverera portionsförpackade måltider i returlådor | Anslutningsavtal eller motsvarande från Svenska Retursystem AB alternativt en leverantörsförsäkran |
Text att använda: | Portionsförpackade måltider som levereras under avtalstiden bör vara förpackade i returlådor. Med returlåda avses återanvändningsbar förpackning som är utformad för att under sin livscykel återanvändas minst ett visst antal gånger i ett återanvändningssystem enligt standarden SS-EN 13429:2004. | Anslutningsavtal eller motsvarande från Svenska Retursystem AB. Leverantörsförsäkran om att likvärdigt system för återanvändning av returenheter och returlådor kommer att användas. |
Undvik miljöfarliga ämnen
Bland Upphandlingsmyndighetens kriterieförslag finns ett antal som kopplar till att främja giftfria kretslopp vid upphandling av livsmedel. Bland annat gäller det antibiotikaförskrivning. Användning av farliga ämnen kan också begränsas genom att främja ekologiska varor och ställa krav på nivåer för resthalter av bekämpningsmedel.
Förlängd produktlivslängd
Viktigt att ha i åtanke vid cirkulär upphandling av livsmedel är förpackningens inverkan på livsmedlets hållbarhet. Minimering av förpackningsmaterial behöver inte vara det bästa alternativet om det försämrar hållbarheten hos livsmedlet. Inga exempel på cirkulära upphandlingskriterier gällande lång hållbarhet har påträffats.
Återbruk/återanvändning
För livsmedelsförpackningar finns ibland återanvända alternativ i form av till exempel returlådor, som kan premieras i upphandling. Inga kriterieförslag gällande detta har påträffats.
Insamling av restprodukter
Bland Europeiska kommissionens kriterieförslag som gäller catering finns krav på verksamhetens resurseffektivitet, vad gäller exempelvis energi- och vattenanvändning, matsvinn och liknande. Även i avsnitt redovisning/rapportering ges liknande exempel.
Tillgång till reparation och service är sällan relevant för livsmedel.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende minimering av mat- och dryckesavfall (Europeiska kommissionen 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren måste kunna tillhandahålla nedtecknade beskrivningar för sin tillämpning av bästa tillgängliga teknik för avfallsminimering | Bevis för att leverantören använt erbjudet förfarande för avfallsminimering |
Text att använda: | The tenderer must have written procedures describing best practices for preventing the generation of food waste. These best practices include [to be selected]:
Implementing a system that allows customers to give feedback on food portions and the quality of prepared meals (e.g. survey the reasons for plate waste using feedback sheets) and subsequently implementing appropriate actions. The tenderer must communicate to the guests the key parts of the food waste prevention policy. | Verification: |
Värt att notera: Det kan hända att anbudsgivare inte kommer att tillhandahålla den bästa lösningen då en upphandlande myndighet i förväg kan ha preciserat hur en sådan lösning ska se ut. Exempelvis kan en upphandlande myndighet efterfråga färre måltidsval i början av en kontraktsperiod, vilket visar sig att en leverantör mycket väl kan erbjuda.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende avfallsminimering (Europeiska kommissionen 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren måste implementera en plan för avfallsminimering enligt angivet direktiv | Leverantören måste tillhandahålla en plan för avfallsminimering |
Text att använda: | The tenderer must implement a plan for reducing the generation of waste in accordance with the waste hierarchy of Waste Framework Directive 2008/98/EC. The plan must at least include:
This means:
This means:
| The tenderer must supply the waste prevention plan. The tender must supply a list of disposable and non-disposable items that will be used in the execution of the contract. The tenderer must provide information about the material the disposable items are made of, indicating specifically if the items are recyclable or compostable in accordance with EN13432. |
Rapportering/redovisning
Vid upphandling av måltidstjänster och catering föreslår Upphandlingsmyndigheten att krav ställs på redovisning av matsvinn. Några förslag på begränsning av uppkomna mängder svinn föreslås dock inte. Europeiska kommissionen föreslår utvärderingskriterier gällande kompentens inom områden som avfallsförebyggande arbete.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende kompetenskrav vid utförande av måltidstjänster (Europeiska kommissionen 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivaren tillhandahåller poäng vid uppvisande av kompetens för olika aktiviteter | Bevis i form av dokumenterade kunderfarenheter |
Text att använda: | The tenderers must have relevant expertise and experience in each of the following areas for which they would be responsible under the contract (select where relevant to the specific contract):
| Verification: |
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende matsvinn vid måltidstjänster (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Kontraktsvillkor | Anbudsgivaren måste regelbundet redovisa hanteringen av mängden matsvinn | Leverantörsförsäkran |
Text att använda: | Hanteringen av, samt mängden svinn som uppkommer vid måltidsservering ska regelbundet redovisas av leverantören i enlighet med rutiner för kvantifiering samt vägning av matsvinnet anvisade av den upphandlande organisationen. | Leverantörsförsäkran som säkerställer att tjänsten utförs enligt angivet kriterium i upphandlingsdokumentet. |
Plast
Öka mängden återvunnet material
Öka mängden återvunnet material
Krav kan ställas på att plastprodukter ska innehålla en viss andel förnybart material, och återfinns bland kraven från Uppsala klimatprotokoll. Detta är särskilt relevant för plastprodukter som ska vara i direkt kontakt med livsmedel och som av hygienskäl inte tillverkas av återvunnet material.
I Uppsala klimatprotokoll konstateras att det är rimligt att kräva minst 10 procent återvunnen plastråvara såvida inte speciella hygienkrav finns (återvunnet plastmaterial är idag inte godkänt som förpackningsmaterial i direkt kontakt med livsmedel). Inom specifika områden finns möjlighet att ställa krav på en större andel återvunnen råvara, till exempel soppåsar där 80 procent är förslaget på basnivå. Västra Götalandsregionen har i upphandlingar av medicinmuggar och mattråg inkluderat särskilda kontraktsvillkor som ska främja inblandning av förnybar och återvunnen råvara. Detta tas upp i avsnittet Premiera förnybara material.
Västra Götalandsregionen har i upphandling av medicinmuggar inkluderat särskilda kontraktsvillkor som ska främja inblandning av förnybar och återvunnen råvara. ”För att uppfylla kontraktsvillkoret ska medicinbägare av förnybar råvara tas fram år 1 och efter år 3 levereras om minst 40 procent av total volym. Den förnybara råvaran ska komma ifrån återvunnet material och/eller luft, hav/vatten eller skogsbruk.” Det handlar alltså om en infasningsperiod, där det under det första året ska tas fram en provserie som ska utvärderas i delar av verksamheten. Under andra och tredje året, efter att provserien har godkänts, ska den nya serien införas i verksamheterna och efter år tre uppgå till minst 40 procent av total levererad volym. Vidare anges att i samband med avtalsuppföljning och senast 24 månader efter avtalsstart ska leverantören av medicinbägaren redovisa miljöpåverkan över livscykel för en bestämd artikel. Redovisningen ska vara i skriftlig form, på svenska, och minst omfatta information om kunskapsläge avseende klimatpåverkan, kemikalieanvändning och kunskap om påverkan från denna på människor och biologisk mångfald, vattenanvändning, i vilken utsträckning råvaran härrör från hållbara källor, påverkan på biologisk mångfald och möjligheter till materialåtervinning.
Västra Götalandsregionen har använt samma strategi med särskilda kontraktsvillkor för förnybar och återvunnen råvara i upphandling av mattråg: ”För att uppfylla kontraktsvillkoret ska mattråg av förnybar råvara som är kompatibla med befintliga lock och plastfilmsmaskiner tas fram år 1 och efter år 3 levereras om minst 80 procent av total volym. Den förnybara råvaran ska komma ifrån återvunnet material och/eller luft, hav/vatten eller skogsbruk.”
I Uppsala klimatprotokoll konstateras att det är rimligt att kräva minst 10 procent återvunnen plastråvara såvida inte speciella hygienkrav finns (återvunnet plastmaterial är idag inte godkänt som förpackningsmaterial i direkt kontakt med livsmedel). Inom specifika områden finns möjlighet att ställa krav på en större andel återvunnen råvara, till exempel soppåsar där 80 procent är förslaget på basnivå. Västra Götalandsregionen har i upphandlingar av medicinmuggar och mattråg inkluderat särskilda kontraktsvillkor som ska främja inblandning av förnybar och återvunnen råvara. Detta tas upp i avsnittet Premiera förnybara material.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende andelen återvunnet eller förnybart material (Uppsala klimatprotokoll 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla produkter med en viss mängd återvunnet eller förnybart material | Bevis på att produkten innehåller angiven mängd återvunnen platsråvara |
Text att använda: | Produkten ska bestå av minst X % återvunnet eller förnybart material. | Vi kan alltid kräva minst 10 % återvunnen platsråvara utan att det försämrar produkten såvida inte speciella hygienkrav finns för användningsområdet, t.ex. inom livsmedels- eller sjukvårdsområdet. Högre krav än 10 % på andelen återvunnet eller förnybart material måste föregås av en marknadsundersökning. |
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende andelen återvunnet eller förnybart material (Uppsala klimatprotokoll 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla produkter med en viss mängd återvunnet eller förnybart material | Bevis att produkten innehåller angiven mängd återvunnen plast |
Text att använda: | Produkten ska bestå av minst X % återvunnet eller förnybart material. | Vi kan alltid kräva minst 10 % återvunnen platsråvara utan att det försämrar produkten såvida inte speciella hygienkrav finns för användningsområdet, t.ex. inom livsmedels- eller sjukvårdsområdet. Högre krav än 10 % på andelen återvunnet eller förnybart material måste föregås av en marknadsundersökning. |
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende återvunnet plastmaterial i nya möbler (Nordisk Miljömärkning 2011)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla produkter med viss mängd återvunnen plast | Deklaration att råvaran innehåller angiven mängd återvunnen plast |
Text att använda: | För plasttyperna polypropen (PP), polyeten (PE) och polyetentereftalat (PET) ska minst 50 % av plasten bestå av pre- eller postkonsument återvunnet material. För andra plasttyper ska minst 30 % av plasten bestå av pre- eller postkonsumentmaterial. Återvunnen plast får inte innehålla halogenerade flamskyddsmedel. Föroreningar upp till 100 ppm tillåts dock. | Deklaration från plastleverantören som visar att råvaran är återvunnen och anger andelen återvunnet plastmaterial. Obligatoriskt krav vid mer än 10 viktprocent plast i produkten. Förklaring finns med definition av återvunnen plast i form av pre- eller postkonsumentmaterial. |
Undvik miljöfarliga ämnen
Plaster kan innehålla miljö- och hälsofarliga ämnen som till exempel pigment och mjukgörare. Krav bör ställas för att undvika oönskade ämnen.
Design för cirkularitet
Kravförslagen från Uppsala klimatprotokoll inkluderar krav på design för återvinning och förberedelse för återvinning. För vissa produktgrupper, till exempel förkläden och skoskydd, finns idag ingen materialåtervinning.
Genom att ställa krav på ett homogent plastmaterial, till exempel endast PE eller PP, ges också förutsättningar för produkten att återvinnas. Genom cirkulära upphandlingskriterier kan också förutsättningar ges för materialåtervinning genom att undvika till exempel svart plast, som inte kan återvinnas i Sverige.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende design för återvinning (Uppsala klimatprotokoll 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla produkter som ska kunna materialåtervinnas i sin helhet | |
Text att använda: | Produkten ska vara designad för att kunna materialåtervinnas i sin helhet. |
Värt att notera: Idag finns ingen materialåtervinning för förkläden men ett sådant krav kan ställas om köparen vill skapa ett system för återvinning, antingen av köparen eller av leverantören.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende plastförpackningar (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla produkter tillverkad av vissa typer av plaster samt andra tillsatsmedel | Förpackningsspecifikation som styrker angivna ingående material |
Text att använda: | För primära plastförpackningar, förslutningar och etiketter gäller följande: Primärförpackningen samt förslutningen ska vara tillverkad av en av följande plaster:
Etiketten ska inte vara tillverkad av PS (polystyren) eller halogenerade plaster. Metalldelar ska inte ingå i förpackningen, förslutningen eller etiketten. Primärförpackningar ska vara vita eller ofärgade. Förslutningar ska inte vara svarta. Fyllmedel (såsom CaCO3) får inte tillföras PE- och PP-förpackningar och förslutningar i en halt så att plastens densitet överskrider 0,995 g/cm3. | Förslag till bevis:
Annat bevis som visar att kravet uppfylls. Förslag till uppföljning: |
Värt att notera: Genom att begränsa vilka plaster som kan användas, utesluta infärgade förpackningar samt undvika metaller och fyllmedel i plasten ökar möjligheten att återvinna förpackningarna.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende homogen plast (Uppsala klimatprotokoll)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla produkter som endast består av en plasttyp | Innehållsdeklaration |
Text att använda: | Produkten ska bestå av endast PE. |
Värt att notera: Påsar för livsmedel tillverkas på grund av hygienkrav inte i återvunnet material. Men genom att ställa krav på PE eller PP kommer påsen att kunna materialåtervinnas.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende förberedelse för återvinning (Uppsala klimatprotokoll 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla produkter som ska kunna samlas in i befintligt fungerande insamlingssystem | Dokument som bekräftar insamling i befintligt fungerande insamlingssystem |
Text att använda: | Produkten ska kunna samlas in i befintligt fungerande insamlingssystem och klassas som återvinningsbara enligt SS-EN13430:2004. |
Återbruk/återanvändning
Återanvända plastprodukter är sällan relevant vid upphandling.
Användning/underhåll/reparation
Användning/underhåll/reparation
För plastprodukter är det sällan aktuellt med reparation och service.
Insamling av restprodukter
Uppsala klimatprotokoll har identifierat bland annat sträckfilm runt pall som en plastprodukt med stor återvinningspotential. Förslag finns därför på att kravställa ett återtagssystem från leverantören för insamling och återvinning för tillverkning till ny produkt.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende återtag för återvinning (Uppsala klimatprotokoll 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Kontraktsvillkor | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla produkter, som om ett visst material används, ska ombesörja återtag | Bevis att leverantören tillhandahåller system för återinsamling av materialet |
Text att använda: | Om sträckfilm används ska leverantör/tillverkare ombesörja återtag av uttjänt sträckfilm och tillse att den går till återvinning för tillverkning av ny produkt. | Sträckfilm runt pall är attraktivt ur återvinnings-synpunkt. Önskvärt att leverantören tillhandahåller system för återinsamling av materialet genom t.ex. tillhandahålla emballage att samla in sträckfilmen i. |
Värt att notera: Sträckfilm runt pall är attraktivt ur återvinningssynpunkt. Önskvärt att leverantören tillhandahåller system för återinsamling av materialet genom att t.ex. tillhandahålla emballage att samla in sträckfilmen i.
Rapportering/redovisning
Uppsala klimatprotokoll har identifierat bland annat sträckfilm runt pall som en plastprodukt med stor återvinningspotential. Förslag finns därför på att kravställa ett återtagssystem från leverantören för insamling och återvinning för tillverkning till ny produkt.
Textilier och möbler
Premiera förnybara råvaror
Textil
Idag är förutsättningarna otillräckliga för att inkludera krav på inblandning av förnybart material i textilprodukter.
Öka mängden återvunnet material
Öka mängden återvunnet material
Textil
Krav på återvunnet material återfinns inte bland Upphandlingsmyndighetens kriterier för textilprodukter men diskuterades vid arbetet med kriterieutveckling och kommer tas upp igen vid framtida revideringar. Förslag finns däremot bland Europeiska kommissionens kriterieförslag för miljöanpassad offentlig upphandling.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier med inriktning på återvunnet material i polyester (Europeiska kommissionen 2017)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna visa en viss mängd av återvunnet material | Tredjepartscertifiering av en viss mängd återvunnet material |
Text att använda: | Produkter av polyesterfibrer som ska användas för fullgörandet av kontraktet måste vara tillverkade med minst 20 % återvunnet innehåll. | Anbudsgivaren ska vid tilldelning av kontraktet visa att produktionslinjen eller produktionslinjerna för fiberprodukten har anpassats för produktion i enlighet med minimikravet på återvunnet innehåll. Tredjepartscertifiering av det återvunna innehållet och dess spårbarhet ska tillhandahållas för produktionslinjerna för de produkter som ska levereras och för återvinningsprodukten som används som råvara. ISO 14021, ISO 9001 eller motsvarande standarder kan användas. Verifieringen ska tillhandahålla information i enlighet med del 4.4 i EN 15343. |
Värt att notera: Det kan hända att det, till följd av detta, uppstår tekniska problem med att uppfylla andra kvalitetsspecifikationer i kontraktet. Detta bör tas i beaktande när anbud utvärderas, och frågan kan även lyftas genom marknadsundersökningar eller i samband med den konkurrenspräglade dialogen (om sådan används).
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende återvunnet material i polyester och polyamid (Europeiska kommissionen 2017)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivaren tilldelas extra poäng för varje ökning av innehållet återvunnen råvara | Tredjepartscertifiering av det återvunna innehållet och dess spårbarhet |
Text att använda: | Poäng ska tilldelas för polyester- och/eller nylonfiberprodukter som ska användas för fullgörandet av kontraktet för varje ökning om ytterligare 10 % utöver minimikravet på 20 % återvunnet innehåll bestående av avfall före och/eller efter konsumentledet. | Anbudsgivaren ska vid tilldelning av kontraktet visa att produktionslinjen eller produktionslinjerna för fiberprodukten har anpassats för produktion i enlighet med minimikravet på återvunnet innehåll. Tredjepartscertifiering av det återvunna innehållet och dess spårbarhet måste tillhandahållas för produktionslinjerna för de produkter som ska levereras och för återvinningsprodukten som används som råvara. ISO 14021, ISO 9001 eller motsvarande standarder kan användas. Verifieringen måste tillhandahålla information i enlighet med delarna 4.4 och 6 i EN 15343. |
Värt att notera: Det kan hända att det, till följd av detta, uppstår tekniska problem med att uppfylla andra kvalitetsspecifikationer i kontraktet. Detta bör tas i beaktande när anbud utvärderas och frågan kan även lyftas genom marknadsundersökningar eller i samband med den konkurrenspräglade dialogen (om sådan används).
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende återvinning av polyester (Europeiska kommissionen 2017)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivaren tilldelas poäng för lätt demonterade produkter och en frivillig återlämningstjänst | Bevis på anvisningar om demontering och tillhandahållande av återlämningstjänst |
Text att använda: | Poäng ska tilldelas till anbudsgivare som kan uppvisa:
| Anbudsgivaren måste vid tilldelning av kontraktet:
|
Värt att notera: Det kan hända att det, till följd av detta, uppstår tekniska problem med att uppfylla andra kvalitetsspecifikationer i kontraktet. Detta bör tas i beaktande när anbud utvärderas och frågan kan även lyftas genom marknadsundersökningar eller i samband med den konkurrenspräglade dialogen (om sådan används).
Möbler
Förutsättningar för krav på en viss andel återvunnet material i en möbel varierar mellan produkttyper och material.
Projektet ”Cirkulära möbelflöden” har utarbetat ”cirkularitetsmåttet”, som är ett sätt att mäta möblers cirkularitet genom andelen återcirkulerat material i produkten, sett till ekonomiskt värde. Det är tänkt att kunna användas vid upphandling men har ännu inte prövats för detta ändamål.
Svanens krav för möbler och inredning innehåller krav på andel återvunnet material för metall och plast, när de utgör en stor del av produkten. Även rapporten från Trossa föreslår liknande kriterier. Där noteras dock att vidare marknadsdialog krävs för att med säkerhet utröna om kravet bör avgränsas till delar av sortiment där leverantörer har ett större fokus på att använda återvunnen plast, till exempel kontors- och arbetsstolar.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende andelen återvunnen metall i nya möbler (Nordisk Miljömärkning 2011)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla möbler med viss mängd metaller som kan återvinnas | Intyg från möbeltillverkaren och deklaration från smältverk |
Text att använda: | 50 viktprocent av aluminium och 20 viktprocent av andra metaller ska vara återvunnen metall. Alternativt ska det smältverk som levererar aluminium/metall använda minst 50 % återvunnen aluminium och 20 % återvunnen metall per år i produktionen. | Intyg från möbeltillverkaren, intyg 5: Deklaration från smältverket. |
Värt att notera: Obligatoriskt krav vid mer än 50 viktprocent metall i produkten. Ett alternativt krav finns där kravet på andelen återvunnen metall räknas ut via en formel
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende återvunnet plastmaterial (Nordisk Miljömärkning 2011)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla möbler en viss mängd bestå av plaster från (svårförståelig mening. Ska det stå "...möbler där en viss mängd består av..."?) pre- eller postkonsument återvunnet material | Deklaration som visar att råvaran är återvunnen och anger andelen återvunnet plastmaterial |
Text att använda: | För plasttyperna polypropen (PP), polyeten (PE) och polyetentereftalat (PET) ska minst 50 % av plasten bestå av pre- eller postkonsument återvunnet material. För andra plasttyper ska minst 30 % av plasten bestå av pre- eller postkonsument material. Återvunnen plast får inte innehålla halogenerade flamskyddsmedel. Föroreningar upp till 100 ppm tillåts dock. | Deklaration från plastleverantören som visar att råvaran är återvunnen och anger andelen återvunnet plastmaterial. |
Värt att notera: Förklaring finns med definition av återvunnen plast i form av pre- eller postkonsumentmaterial.
Undvik miljöfarliga ämnen
Textil
Textilbranschen är en kemikalieintensiv bransch. Bland Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier och Europeiska kommissionens kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling av textilier finns många förslag på begränsning av farliga ämnen, bland annat gällande mjukgörare, flamskyddsmedel och färgämnen. Dessa är av största vikt att inkludera vid cirkulär upphandling.
Möbler
För möbler sker ofta kemikalieintensiva behandlingar och farliga ämnen bör begränsas genom krav i upphandling. Kriterieförslag finns hos bland annat Upphandlingsmyndigheten och Europeiska kommissionen men tas inte upp här.
Design för cirkularitet
Textil
Bland Europeiska kommissionens kriterieförslag för textilier återfinns krav för att möjliggöra återanvändning av textilier genom att märken och logotyper enkelt ska kunna anpassas och genom utformning som underlättar återvinning av polyester.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende utformning för återanvändning och återvinning (Europeiska kommissionen 2017)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivaren tilldelas poäng i den grad borttagande av eventuella logotyper och märken kan göras | Bevis på instruktioner för att kunna ta bort eventuella logotyper och märken |
Text att använda: | Klädesplagg måste vara utformade så att eventuella logotyper eller tydligt identifierande märken enkelt kan tas bort eller tryckas över utan att plagget skadas. | Anbudsgivaren måste vid leverans av varorna tillhandahålla tydliga och lättbegripliga instruktioner avsedda för återanvändningsföretag om hur man tar bort eller trycker över logotyper eller andra märken. |
Möbler
Märkning av plastmaterial och utformning som underlättar demontering och reparation är exempel på kriterieförslag som ska främja cirkularitet. Trossa föreslår även till Göteborgs stad krav på detaljerad produktbeskrivning samt att möbeln ska vara demonterbar utan specialverktyg. Detta för att stärka möjligheter till återbruk. I rapporten föreslås också krav gällande andel av möbeln, i viktprocent, som går att materialåtervinna. Det gäller stolar med metallstomme där kravet är 80 procent samt bord där kravet är 45 procent.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende utformning som underlättar demontering och reparation för nya möbler (Europeiska kommissionen 2018)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska tillhandahålla instruktioner för demontering och reparation | Sprängskiss över produkten som visar de delar som går att ta bort och byta ut |
Text att använda: | Anbudsgivaren ska tillhandahålla tydliga instruktioner för demontering och reparation (till exempel i pappersform, elektronisk form eller via en video) för att möjliggöra icke-förstörande demontering av möbeln i syfte att byta ut komponentdelar eller komponentmaterial. Instruktionerna ska tillhandahållas i fysisk form tillsammans med produkten och/eller i elektronisk form på tillverkarens webbplats. Demontering och utbyte ska gå att utföra med vanliga och enkla manuella verktyg och utan särskilda förkunskaper. | Anbudsgivaren ska tillhandahålla en manual med en sprängskiss över produkten som visar de delar som går att ta bort och byta ut. Manualen ska även ange vilka verktyg som behövs för arbetet. Möbler som har tilldelats EU-miljömärket för möbler, i enlighet med kommissionens beslut (EU) 2016/1332, eller annan relevant miljömärkning av typ I (enligt ISO 14024) som direkt uppfyller de angivna kraven, eller använder likvärdiga metoder, ska bedömas uppfylla kriteriet. |
Förlängd produktlivslängd
Möbler
En lång livslängd och förlängd användningsfas kopplar även till de kvalitetskrav som ofta ställs i andra delar av upphandlingen än det som är miljörelaterat, till exempel genom märkningen Möbelfakta.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende slitstyrka på nya sittmöbler (Nordisk Miljömärkning 2011)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna visa på en viss hållbarhet efter en viss omfattning av användning | Analysrapporter som visar att tyget uppfyller kraven avseende användningsområde |
Text att använda: | Möbeltextilier, d.v.s. textilier för sittmöbler, ska ha en hållbarhet som ger brott på högst 2 trådar efter minst 20 000 cykler av textilier för privat bruk, och efter minst 40 000 cykler av textilier för offentligt bruk. | Kraven ska dokumenteras med analysrapporter som visar att tyget uppfyller kraven avseende användningsområde enligt Svanens bilaga. Svanen har för sittmöbler även krav gällande noppning, dimensionsändring och färghärdighet. |
Upphandling av tjänster
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende leveranser av textiltjänster (Europeiska kommissionen 2017)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Kvalificeringskrav | Anbudsgivare måste kunna redogöra för de resurser, dokumenterade förfaranden och ledningssystem de har till sitt förfogande | Anbudsgivare måste bekräfta att de har de system och resurser som krävs |
Text att använda: | Anbudsgivare måste kunna redogöra för de resurser, den expertis, de dokumenterade förfaranden och de ledningssystem som de har till sitt förfogande för att hantera följande aspekter av tjänsterna som ska tillhandahållas (väljs utifrån vad som är lämpligt för anbudet): För tjänster som rör återlämning (vid livscykelns slut):
Rådgivning kring utformning till upphandlande myndigheter för att underlätta återanvändning och återvinning. Utbildning av medarbetare på upphandlande myndigheter om hur man sorterar textilier i slutet av deras användbara livslängd. | Anbudsgivare måste bekräfta att de har de system och resurser som krävs. Dessutom ska relevanta exempel från tidigare kontrakt sammanställas. Anbudsgivare måste även beskriva de interna resurser och ledningssystem och den interna infrastruktur som kommer att användas för att tillhandahålla tjänsterna och säkerställa att kraven efterlevs. När det bedöms nödvändigt förbehåller sig den upphandlande myndigheten rätten att utföra besök. |
Återbruk/återanvändning
Möbler
Det finns praktiska exempel från kommuner som har upphandlat återbrukade möbler. En problematik som lyfts inom projektet ”Cirkulära möbelflöden” är att miljömärkning av möbler, till exempel Möbelfakta, vars kriterier vanligtvis ingår i krav vid offentlig upphandling, inte gäller för begagnade möbler. Projektet verkar därför för att få till stånd en märkning/certifiering som till exempel kan visa att en återbrukad möbel är ”bra återbrukad”.
Det är viktigt att upphandlare bibehåller höga kvalitetskrav även för återbrukade möbler för att upprätthålla likartade konkurrensförhållanden mellan anbudsgivare. Erfarenheter visar också att offentlig sektor köper in kvalitetsmöbler, som verkligen kan återbrukas och användas under en lång tid. Merparter av de begagnade möbler som erbjuds på marknaden är av hög kvalitet. Att förbjuda vissa olämpliga material i möblerna är en bra mellanväg för att på så sätt fasa ut de sämsta ämnena men att fortsättningsvis använda resurser som redan producerats. I detta sammanhang kan, som ett bra exempel, nämnas att Förskoleförvaltningen i Malmö stad inte får handla från avtal på återbrukade möbler till miljöer där barn vistas – ett tydligt sätt med åberopande av försiktighetsprincipen som säkerställer att barnen inte exponeras för potentiellt farliga kemikalier som skulle kunna finnas i begagnade möbler.
Malmö stad har som tidigare nämnt fått till stånd ett ramavtal för återbrukade möbler. I upphandlingsdokumentationen kring ramavtalet finns flera goda exempel på cirkulära upphandlingskriterier. Bland annat ingår utvärderingskriterier kring cirkulär ekonomi. Utvärderingsmodellen går ut på att leverantören ska ange en handlingsplan för existerande möbler för tre områden: cirkulär utveckling, incitament för att tjänsterna används samt samarbete. Dessa tre områden utvärderas sedan genom viktning och poängfördelning utifrån grad av cirkularitet, det vill säga hur väl leverantören uppfyller beställarens mål och prioriteringsordning för en cirkulär möbelanvändning. Detta är ett sätt att främja cirkularitet vid upphandling.
I Malmö stads ramavtal för återbrukade möbler ingår även miljökrav. I upphandlingsdokumenten anges att beställaren kan komma att efterfråga materialdeklaration för återbrukade möbler i samband med avrop. Leverantören tillgodoser beställaren med denna dokumentation genom att hantera kontakten gentemot underleverantör/tillverkaren till den specifika produkten. Vidare anges att beställaren kan komma att efterfråga dokumentation för allt nytt material som leverantören själva köper in och använder. Detta enligt ett separat kriteriepaket för innehåll av kemiska ämnen. Dessa krav gäller för material och kemiska produkter som är inköpta och tillsatta av leverantören i möbelrenoveringssyfte. Kemikaliekraven bygger på följande av Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier:
- Ytbehandling av trä, plast och/eller metall (Krav ID: 10028:1) bas, avancerat
- Flamskyddsmedel (Krav ID: 10029:1) bas
- Lim som används vid tillverkning av möbler (Krav ID: 10030:1) bas
- Märkning av plast (Krav ID: 10032:1) bas
- Plasters innehåll (Krav ID: 11014) bas
- Stoppningsmaterial (Krav ID: 11021) bas
- Färgämnen i möbeltextil (Krav ID: 11023) bas
- Formaldehyd i möbeltextil (Krav ID: 11025) bas
- Innehåll av metaller i färdigbehandlat skinn och läder (Krav ID: 11026) bas
- Innehåll av särskilt farliga ämnen (kandidatförteckningen) (Krav ID: 11030) bas
Utöver detta tillkommer följande krav: ”Leverantörens sortiment ska inte innehålla aktivt tillsatt krom (varken III eller VI) eller PVC.”
I detta sammanhang bör också nämnas möjligheten att en upphandlande myndighet i sin tur också kan sälja sina egna möbler. Detta kan dock inte ske som en direkt försäljning till en annan part utan ingå som en del i avtal, förutsatt att detta genomförs som en auktion. Även upphandlande myndigheter har sålunda ett ansvar för att inte slänga möbler utan förlänga livet på dem genom att sälja dem. Erfarenheter från Malmö stad visar att många av möblerna som man har/har haft ofta är kvalitetsmöbler som håller länge men som ofta avyttras av andra anledningar än att de är slitna. En upphandlande myndighets försäljning av egna begagnade möbler är säkert delvis en beteendefråga och har således inte direkt anknytning till en upphandling i sig.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende materialåtervinning av metaller i nya möbler (Nordisk Miljömärkning 2011)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna tillhanda hålla möbler där metaller ska kunna separeras | Beskrivning av hur metallen kan separeras från övriga material |
Text att använda: | Metallen i produkten ska kunna separeras från övriga material (omfattar inte ytbehandling) utan användning av specialverktyg. | Beskrivning av hur metallen kan separeras från övriga material. |
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende högre satta mål för återanvändning (Europeiska kommissionen 2017)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivaren ska tilldelas poäng om de kan erbjuda särskilt höga återanvändningsnivåer | Information om hur den högre satta återanvändningsnivån ska uppnås |
Text att använda: | Poäng ska tilldelas anbudsgivare som erbjuder högre återanvändningsnivåer är de som anges i den tekniska specifikationen. | Anbudsgivaren ska tillhandahålla detaljerad information om hur den högre satta återanvändningsnivån ska uppnås. |
Garantiåtagande
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende produktgaranti och reservdelar (Europeiska kommissionen 2018)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska lämna viss garanti från det datum då produkten levereras | Skriftlig försäkran som detaljerat beskriver den garantiperiod som erbjuds |
Text att använda: | Anbudsgivaren ska lämna minst fem års garanti från det datum då produkten levereras. Garantin ska omfatta reparation eller utbyte och innefatta ett serviceavtal med möjlighet till upphämtning och återlämning eller reparation på plats. Garantin ska säkerställa att varorna fortsätter att följa specifikationerna i kontraktet, utan extra kostnad. Anbudsgivaren ska garantera att reservdelar, eller element med likvärdig funktion, finns tillgängliga under minst fem år från det datum då möbeln levereras. Kontaktinformation som ska användas för att beställa reservdelar ska tillhandahållas. | Anbudsgivaren ska tillhandahålla en skriftlig försäkran som detaljerat beskriver den garantiperiod som erbjuds och som anger att garantin omfattar varornas efterlevnad av specifikationerna i kontraktet, vilket innefattar all angiven användning. Anbudsgivaren ska tillhandahålla en försäkran som anger att kompatibla reservdelar kommer att finnas tillgängliga för den upphandlande myndigheten, antingen direkt eller via en tjänsteleverantör. Möbler som har tilldelats EU-miljömärket för möbler, i enlighet med kommissionens beslut (EU) 2016/1332 eller annan relevant miljömärkning av typ I (enligt ISO 14024) som direkt uppfyller de angivna kraven, eller använder likvärdiga metoder, ska bedömas uppfylla kriteriet. |
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende produktgarant i för renoverade produkter (Europeiska kommissionen 2018)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska lämna en viss garanti från det datum då produkten levereras | Skriftlig försäkran rörande åtagande om garanti |
Text att använda: | Anbudsgivaren ska lämna minst tre års garanti (längre för mer värdefulla produkter) från att omfatta reparation eller utbyte och innefatta ett serviceavtal med möjlighet till upphämtning och återlämning eller reparation på plats. Garantin ska säkerställa att varorna fortsätter att följa specifikationerna i kontraktet, utan extra kostnad. | Anbudsgivaren ska tillhandahålla en skriftlig försäkran rörande ovan nämnda garantier. Anbudsgivaren ska lämna en kopia av garantiavtalet. Dessutom ska anbudsgivaren tillhandahålla en försäkran att varorna, enligt garantin, ska fortsätta att följa specifikationerna i kontraktet. |
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende förlängda garantiperioder (Europeiska kommissionen 2018)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivaren tilldelas poäng för varje extra år som garanti- och serviceavtal erbjuds | Skriftlig försäkran som beskriver den garantiperiod som erbjuds |
Text att använda: | Maximalt X extrapoäng ska tilldelas för varje extra år av garanti- och serviceavtal som erbjuds utöver minimikravet i den tekniska specifikationen (se den tekniska specifikationen ovan), enligt följande: Minst fyra års extra garanti: X poäng.
| Anbudsgivaren ska tillhandahålla en skriftlig försäkran som detaljerat beskriver den garantiperiod som erbjuds och som anger att garantin omfattar varornas efterlevnad av specifikationerna i kontraktet, vilket innefattar all angiven användning. |
Användning/underhåll/reparation
Användning/underhåll/reparation
Textil
För både textilprodukter och textiltjänster är det relevant att ställa krav på tillgång till delar, tillbehör och underhåll för att uppnå förlängd livslängd. För textilier som är avsedda att tvättas i hemmet kan krav ställas på exempelvis skötselmärkning, som uppmuntrar till resurseffektiv användning.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende tvätt i hemmet (Europeiska kommissionen 2017)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla skötselmärkning | Exempel på skötselmärkning |
Text att använda: | Skötselmärkningen måste uppmuntra till tvätt vid låga temperaturer, om möjligt vid 30 °C eller lägre, och användning av tvättmaskinens lågenergiprogram, förutsatt att det inte finns tekniska skäl som förhindrar detta (till exempel kopplat till hygien, säkerhet eller nedsmutsning). | Anbudsgivaren måste tillhandahålla exempel på skötselmärkningar och övriga instruktioner till användaren och, när det är aktuellt, information om varför textilierna bör tvättas vid högre temperaturer än 30 °C. |
Värt att notera: För textilier som är avsedda att tvättas i hemmet.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende tillgång till delar och tillbehör (Europeiska kommissionen 2017)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren måste tillhandahålla reservdelar delar och tillbehör som ingår i de produkter som ska levereras | Skriftligt åtagande som en del av produktgarantin |
Text att använda: | Den vinnande anbudsgivaren måste tillhandahålla reservdelar för alla delar och tillbehör (till exempel blixtlås, knappar och knäppen) som ingår i de produkter som ska levereras. Dessa reservdelar ska finnas tillgängliga i minst två år efter produktleveransen eller under den tid som leveranskontraktet varar (beroende på vad som inträffar senast). En prislista med riktpriser för dessa delar och tillbehör måste också tillhandahållas. | Anbudsgivaren ska vid tilldelning av kontraktet tillhandahålla ett skriftligt åtagande att uppfylla kravet som en del av produktgarantin, samt lämna en prislista med riktpriser för de aktuella delarna. |
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende underhåll av textilprodukter (Europeiska kommissionen, 2017)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska tillse en ökad livslängd genom att tillhandahålla underhålls- och reparationstjänster | Dokumenterade bevis från underhållsanläggningar |
Text att använda: | Anbudsgivaren för textiltjänster ska, som en del av resurshanteringsplanen, öka den användbara livslängden för arbetskläder och inredningstextilier genom att tillhandahålla fortlöpande underhålls- och reparationstjänster. Som minimum ska dessa tjänster innefatta (utifrån vad som är relevant för textilierna i fråga):
| Anbudsgivaren ska tillhandahålla en detaljerad specifikation av de underhållstjänster som erbjuds. Specifikationen ska, när så är lämpligt, innehålla dokumenterade bevis från de underhållsanläggningar som anbudsgivaren driver själv eller anlitar på underentreprenad. |
Värt att notera: Denna specifikation kan även kombineras med eller formuleras som ett tilldelningskriterium som belönar den mest ambitiösa underhållsstrategin.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier med inriktning på leverantörer av textiltjänster (Europeiska kommissionen 2017)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Tilldelningskriterium | Anbudsgivare får poäng för den grad av resurser de har till sitt förfogande för leverans av textiltjänster | Skriftlig bekräftelse att angivna resurser använts |
Text att använda: | Anbudsgivare måste kunna redogöra för de resurser, den expertis, de dokumenterade förfaranden och de ledningssystem som de har till sitt förfogande för att hantera följande aspekter av tjänsterna som ska tillhandahållas (väljs utifrån vad som är lämpligt för anbudet): För tjänster som rör underhåll:
Administration av tjänster för att reparera och vårda klädesplagg och tyger i syfte att maximera deras livslängd. | Anbudsgivare måste bekräfta att de har de system och resurser som krävs. Dessutom ska relevanta exempel från tidigare kontrakt sammanställas. Anbudsgivare måste även beskriva de interna resurser och ledningssystem och den interna infrastruktur som kommer att användas för att tillhandahålla tjänsterna och säkerställa att kraven efterlevs. När det bedöms nödvändigt förbehåller sig den upphandlande myndigheten rätten att utföra besök och inspektioner på plats, alternativ begära inspektioner av tredje part, för att kontrollera anbudsgivarens förmåga att utföra arbetet. |
Möbler
Upphandlingskriterier som främjar förlängd livslängd genom tillgång till reparation återfinns i flera sammanhang. I Malmö stads upphandling av återbrukade möbler ingick återbrukade möbler och inredning samt ”relaterade tjänster” som innebär bland annat rekonditionering, möbeltapetsering och Re:design, även av befintliga möbler. Upphandlingen inkluderar även krav på minst 1 års garantitid för möbler och inredning samt minst 2 år för elkomponenter.
Med exempel från Upphandlingsmyndighetens och Europeiska kommissionens färdiga kriterieförslag gällande produktgaranti och tillgång till reservdelar för möbler. Liknande krav föreslogs även av Trossa till Göteborgs stad.
I Malmö stads ramavtal för återbrukade möbler ingår krav på att produkter med avtagbar klädsel ska vara märkta med tvättråd samt att avtagbara tyger ska vara vattentvättbara i minst 40 grader, om inget annat anges. Som krav under avtalstiden gäller även att tillhandahålla drift-, skötsel- och underhållsinstruktioner för möbel/inredning på svenska i den mån det är lämpligt med hänsyn till möbelns/inredningens art.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende bruksanvisning för nya möbler (Nordisk Miljömärkning 2011)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla en bruksanvisning innehållande material, montering och underhåll | Bruksanvisning |
Text att använda: | Bruksanvisningen ska innehålla:
| Bruksanvisning |
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende märkning av plast i nya möbler (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna tillhandahålla möbler med viss permanent märkning | Möbelfaktaintyg eller leverantörsintyg |
Text att använda: | Plastdelar över 50 g ska vara permanent märkta med plasttyp enligt ISO 11469 eller annan likvärdig standard (exempelvis ISO 1043). Undantag: Plastdelar där leverantören kan visa att det är tekniskt omöjligt att märka, exempelvis på grund av utrymmesskäl eller produktionsmetod, såsom strängsprutade detaljer. | Certifieringssystem som uppfyller kravet, till exempel licens enligt Svanens kriterier för möbler och inredningar eller Möbelfaktaintyg eller leverantörsintyg, till exempel Möbelfaktas kravspecifikation. |
Värt att notera: Märkning av plastmaterial ger information om vilken plasttyp som använts. Detta underlättar vid återvinningen av plastdelar och ger upphandlande myndighet information om vilka plastmaterial som finns i verksamheten.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende tillgång till reservdelar (Upphandlingsmyndigheten 2019)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Kontraktsvillkor | Anbudsgivaren ska kunna visa på tillgång till reservdelar under en viss tidsperiod | Möbelfaktaintyg eller leverantörsintyg |
Text att använda: | Reservdelar ska finnas tillgängliga under minst 5 år efter märkt produktionstid/datum. Med reservdelar avses funktionsrelaterade komponenter som vid skada eller annat fel gör produkten helt eller delvis obrukbar, till exempel gångjärn, gasfjädrar, elektriska manöversystem och lådsystem. | Möbelfaktaintyg eller leverantörsintyg, till exempel Möbelfaktas kravspecifikation. |
Renovering/uppgradering
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende renoveringstjänster (Europeiska kommissionen 2018)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska kunna renovera möbler i enlighet med specificerade krav | Information om alla renoveringsåtgärder som ska utföras |
Text att använda: | Anbudsgivaren ska renovera möblerna som tillhandahålls av den upphandlande myndigheten i enlighet med de specificerade kraven. Beroende på möbeltypen som ska renoveras och de befintliga möblernas skick ska den upphandlande myndigheten i största möjliga grad specificera vilka åtgärder som ska utföras (till exempel omlackering av metalldelar, reparation och/eller ombehandling av träytor, omstoppning/-klädning, ombyggnad av skrivbord etc.). | Anbudsgivaren ska tillhandahålla detaljerad information om alla renoveringsåtgärder som ska utföras. |
Värt att notera: Den upphandlande myndigheten kan välja att först upphandla en separat undersökning för att få en bedömning av de befintliga möblerna [typ, antal, skick etc.] och sedan ta med denna information i anbudsförfrågan.
Insamling av restprodukter
Textil
Vid upphandling av textiltjänster bör krav ställas på återlämningssystem. I denna sammanställning ges exempel från Europeiska kommissionens kriterieförslag för miljöanpassad offentlig upphandling av textilier.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende återlämningssystem (Europeiska kommissionen 2017)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren måste tillhandahålla ett återlämningssystem alternativt ett formellt avtal med ett externt återlämningsprogram | Beskrivning av det föreslagna systemet |
Text att använda: | Anbudsgivaren måste, som en del av resurshanteringssystemet, tillhandahålla ett återlämningssystem, alternativt ha ett formellt avtal med ett externt återlämningsprogram, för de textilier som levereras inom ramen för kontraktet. Återlämningssystemet ska innehålla följande delar:
Anbudsgivaren ska ange vilka slutmarknader som kan vara sannolika för de återvunna textilierna. | Anbudsgivaren måste tillhandahålla en beskrivning av det föreslagna systemet. Beskrivningen ska, när det är relevant, innehålla dokumentation av de system som används efter insamling, inklusive specifikationer för sorteringslinjerna och fotobevis på plats. |
Värt att notera: Denna specifikation kan även kombineras med eller formuleras som ett tilldelningskriterium som belönar den mest ambitiösa återlämningsstrategin.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende återlämningssystem (Europeiska kommissionen 2017)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Kontraktsvillkor | Anbudsgivaren måste rapportera hur dess återlämningssystem fungerar och vilka resultat som uppnåtts | |
Text att använda: | Anbudsgivaren måste rapportera hur dess återlämningssystem fungerar och vilka resultat som uppnås, i enlighet med följande krav:
Detsamma gäller det tillhörande värde per kg textilier som har erhållits från de slutmarknader som textilierna har skickats till. Anbudsgivaren ska tillhandahålla en kortfattad sammanfattning av resultaten från personalundersökningarna och av de potentiella förbättringsåtgärder som har identifierats. Likaså ska en årlig rapport som specificerar textiliernas slutdestination och det erhållna värdet från varje slutmarknad tillhandahållas. |
Möbler
Vid upphandling av tjänster som hanterar möbler vid livscykelns slut har Europeiska kommissionen kriterieförslag för att främja återanvändning och återvinning vid insamling. Liknande krav föreslogs även av Trossa till Göteborgs stad. Enligt rapporten från Trossa finns det relativt få erfarenheter av återköpsklausuler inom möbelbranschen.
Exempel på cirkulära upphandlingskriterier avseende insamling och återanvändning av befintliga möbler (Europeiska kommissionen 2018)
Kriterietyp | Kriterium | Kontroll/verifikat |
---|---|---|
Teknisk specifikation | Anbudsgivaren ska samla in möblerna direkt från en plats som specificeras av den upphandlande myndigheten | Information om hur insamlingen av möblerna ska gå till |
Text att använda: | Anbudsgivaren ska samla in möblerna direkt från en plats som specificeras av den upphandlande myndigheten och tillhandahålla en återanvändnings- och återvinningstjänst för möbler som har nått slutet på sin användbara livslängd. Anbudsgivaren ska tillhandahålla en beskrivning av hur möblernas livslängd ska förlängas genom att de förbereds för återanvändning. Möbler eller möbeldelar som inte går att återanvända ska demonteras till olika materialströmmar, som minimum plast, metall, textilier och trä, innan de skickas vidare till olika återvinningsanläggningar. Eventuella resterande material ska skickas till anläggningar för energiåtervinning, när sådana finns att tillgå på regional nivå. Alla återvinningsanläggningar ska ha tillstånd för sin verksamhet i enlighet med artikel 23 i direktiv 2008/98/EG. | Anbudsgivaren ska tillhandahålla detaljerad information om hur insamlingen av möblerna ska gå till, liksom om de metoder som ska användas för återanvändning och återvinning. I informationen ska ingå detaljerade uppgifter om alla parter som är involverade i återanvändningen och återvinningen av möblerna. |
Värt att notera: En bedömning av skicket på de möbler som ska samlas in ska tillhandahållas av den upphandlande myndigheten i anbudsinfordran. Där kan även definieras ett minimimål för återanvändning som ska uppnås (till exempel 50 % av de insamlade möblerna). Av hygieniska skäl ska madrasser inte räknas med i eventuella minimimål för återanvändning.
Klimatanpassad/fossilfri upphandling
Arbetet med att utarbeta och sammanställa information om klimatanpassade och fossilfria upphandlingskriterier följer tre steg.

För Kriterieklivets del har arbete färdigställts för alla tre stegen.
Utarbetande av produktspecifika beräkningsregler (PCR-regler) sker efter ett stegvist förfarande, som i många fall liknar det sätt på vilket man utvecklar internationella standarder. De olika ingående stegen är initiering, förberedelser/utarbetande, öppen konsultation, godkännande/publicering och uppföljning/uppdatering.

Vanligtvis initieras arbetet av att företag och organisationer finner ett behov av att utveckla en PCR för ett visst produktområde. Utarbetande sker ofta av LCA-kunniga personer i nära samverkan med representanter från de industribranscher som är berörda. Alla intressenter är välkomna att delta i arbetet. Det slutliga förslaget genomgår en öppen internationell konsultation för att inhämta synpunkter. Efter godkännande av en expertgrupp publiceras PCR:n av en programoperatör, som följer upp användningen av PCR:n för att eventuellt uppdateras efter att giltighetstiden gått ut.
De produktområden inom vilka PCR finns är:
- Metaller, mineraler, plast och glasprodukter
- Pappersprodukter
- Infrastruktur och byggnader
- Möbler och andra varor
- konstruktionsprodukter
- Tjänster
- Fordon och transporter
- Maskiner och utrustning
- Kemiska produkter
- Textilier, skodon och kläder
- Mat och dryck
- Elektricitet, ånga och bränslen
Sökning av PCR för olika produktgrupper
Det pågår fortfarande viss utveckling av informationen på denna hemsida för att ytterligare förenkla sökandet av varje PCR via PCR-biblioteket med bland annat en översikt över grundläggande information med separata sidor för varje PCR.
Metaller, mineraler, plast och glasprodukter – Metal, mineral, plastic & glass products
- Luftkanaler, väsentliga material (ej konstruktionsprodukter) – Air ducts, susbstantial materials (non-construction products)
- Doseringssystem – Dispensing systems
- Tillverkade stålprodukter (ej konstruktionsprodukter, maskineri och utrustning) – Fabricated steel products, except construction products, machinery and equipment
- Grundläggande järn- och stålprodukter samt specialstål (ej konstruktionsprodukter) – Basic iron ans steel products and special steels, except conastruction products
- Däck (UL Environment) – Tires
- Stängbara och flexibla plastförpackningar – Closable flexible plastic packaging
- Brädor, block, paneler, plastark eller i kompositsystem för strukturell tillämpning – Boards, blocks, panels, sheet of plastic, or in composite system, for structural application
- Mikroniserad sten från stenbrott – Micronized stone from quarry
- Förpackningar - Packaging
Pappersprodukter - Paper products
- Absorberande hygienprodukter – Absorbent hygiene products
- Matlådor – Crates for food
- Processat papper och plast – Processed paper and paperboard
- Korrugerat papper och papp – Corrugated paper and paperboard
Infrastruktur och byggnader – Infrastructure and buildings
- Byggnader - Buildings
- Järnväg - Railways
- Broar, upphöjda motorvägar och tunnlar – Bridges, elevated highways and tunnels
- Motorvägar, gator och vägar (utom upphöjd motorväg) – Highways, streets and roads (except elevated highways)
Möbler och andra varor - Furniture and other goods
- Säten (sittplatser och stolar) – Seats (seating, chairs)
- Möbler (ej säten och madrasser) – Furniture, except seats and mattresses
Konstruktionsprodukter – Construction products
- Förfabricerade byggnader – Prefabricated buildings
- Sub-PCR-A Murbruk för ytbeläggning (konstruktionsprodukt) – Mortars applied to a surface (construction products)
- Sub-PCR-B Syntetiskt mattgarn (konstruktionsprodukt) – Synthetic carpet yarn (construction products)
- Sub-PCR-C Akustiska systemlösningar (konstruktionsprodukt) – Acoustical systems solution (construction products)
- Duschhöljen – Shower enclosures
- Asfaltblandingar (Europa, Australien) – Asphalt mixtures (Europe, Australia)
- Sub-PCR-J Omedelbar kokning och kyld vattendryck dispenser (fastinstallerad) – Instant boiling and chilled drinking water dispensers (permanently installed)
- Sub-PCR-E Trä och träbaserade produkter i konstruktionsarbete (EN 16485) – Wood and wood-based products for use in construction (EN 16485)
- Sub-PCR-F Uthållig textil- och laminatgolvtäckning (EN 16810) – Resilient, textile and laminate floor coverings (EN 16810)
- Sub-PCR-I Isoleringsmaterial (16783) – Thermal insulation products (16783)
- Sub-PCR-H Cement (EN 16908) – Cement and building limes (EN16908)
- Sub-PCR-K Rehabiliteringstjänster på motorvägar, gator och vägar – Rehabilitation services on highways, streets and road
- Sub-PCR-L Keramiska plattor – Ceramic tiles (EN 17160)
- c-PCR Fönster och dörrar (EN 17213) – Windows and doors (EN17213)
- c-PCR-001 Cement (EN 16908) – Cement and building limes (EN16908)
- c-PCR-002 Keramiska plattor – Ceramic tiles (EN 17160
- c-PCR-003 Betong och betongelement (EN 16757) – Concrete and concrete elements (EN 16757)
- c-PCR-004 Uthållig textil- och laminatgolvtäckning (EN 16810) – Resilient, textile and laminate floor coverings (EN 16810)
- c-PCR-005 Isoleringsmaterial (16783) – Thermal insulation products (16783)
- c-PCR-006 Trä och träbaserade produkter i konstruktionsarbete (EN 16485) – Wood and wood-based products for use in construction (EN 16485)
- Vägtransportservice vid frakt av livsmedelsprodukter och måltider – Road transport services of freight of food-products and meals
- Platssanering och uppstädning av mark och grundvatten – Site remediation and clean-up services, soil and groundwater
- Professionella städtjänster för passagerartåg – Professional cleaning services for passenger trains
- Tjänster för tvättade och steriliserade återanvändbara operationsdraperier och handskar – Service of providing washed and sterilized reusable surgical drapes and gowns users
- Professionella tvätt- och städtjänster – Professional laundry and cleaning services of items
- Avfallstvättprocesser vid tillverkning av aggregat – Waste washing processes for production of aggregates
- Hamnverksamhetstjänster – Port operation services
- Plastavfall- och skrotåtervinningstjänster – Plastic waste and scrap recovery (recycling) services
- Professionella städtjänster av byggnader – Professional cleaning services of buildings
Fordon och transporter – Vehicles and transport equipment
- Städvagnar för professionell användning – Cleaning trolleys for professional use
- Affärsjetplan – Business jets
- Passagerar- och minibussar och för offentligt och privat bruk – Public and private passenger buses and coaches
- Fordonsflottor i ständig drift – Rolling stock
Transportsektorn bidrar till stora delar av de totala växthusgasutsläppen och klimatpåverkan från transporter i olika delar av en produkts livscykel förekommer i ett flertal PCR:er för övriga produktgrupper. I samarbete med Adda inköpscentral utvecklas därför ett generellt verktyg som ska underlätta för upphandlare och leverantörer att göra beräkningar av CO2-utsläpp utifrån olika fordonsslag, bränsletyper, bränsleförbrukning och logistisklösningar.
Maskiner och utrustning – Machinery and equipment
- Maskinverktyg för borrning och fräsning av metaller – Machine-tools for drilling, boring and milling metal
- Hem och SOHO inkörsportar – Home and SOHO Gateway
- Nedsänkta krafttransformatorer i vätska (> 25 MVA) – Liquid innersed power transformers (>25 MVA)
- AC och DC växelmotorer för automatsystem – AC and DC gear motors for automation systems
- Delar och tillbehör till datautrustning (t.ex. patroner till laserskrivare) – Parts and accessories of computing machines (e.g. laser printer cartridges)
- Maskiner för fyllning och paketering av flytande drycker – Machines for filling and packaging of liquid food
Kemiska produkter – Chemical products
- Plast för formgjutning – Plastic in primary forms
- Mineral och kemiska gödningsämnen – Mineral and chemical fertilizers
- Grundläggande inorganiska kemikalier (ej övrigt klassificerade) – Basic inorganic chemicals not elsewhere classified
- Effektiva värmebärande vätskor för uppvärmning och kylning – Effective heat transfer fluids for heating and cooling
- Disponibla kirurgiska draperier, klädsel (med och utan lufttätning) för patienter och klinisk personal – Disposable surgical drapes, gowns and air suits, used for patients and clinical staff
- Grundläggande kemikalier – Basic chemicals
- Parrafiner och vax – Parrafin wax
- Blod och blodhärledda produkter för terapeutisk och profylaktisk användning – Blood and blood derived products for therapeutic and prophyalctic uses
- Kosmetika (tvål, parfym och kosmetiska förberedelser) – Cosmetics (soap, perfume and toilet preparations)
- Tvättmedels- och tvättförberedelser – Detergents and washing preparations
- Grundläggande organiska kemikalier – Basic organic chemicals
Textilier, skodon och kläder – Textiles, footwear and apparel
- Icke-vävda kläder, skyddskläder och klädsel – Nonwoven for clothing, protective clothing and upholstery
- Textilgarn och tråd av naturliga fibrer, handgjorda filament eller häftade fibrer – Textile yarn and thread of natural fibres, man-made filaments or staple fibres
- Vävda, stickade eller virkade tyger (eller syntetiska fibrer) – Woven, knitted or crocheted fabrics (or synthetic fibres)
- Icke-vävda våtservetter – Nonwoven wipes
- Vävda, stickade och virkade tyger av naturliga fibrer (förutom silke) för klädsektorn – Woven, knitted and crocheted fabrics of natural fibres (except silk), for apparel sector
- T-shirts, toppar, singlets och övriga västar – T-shirts, tops, singlets and orher vests
- Tröjor, pullovrar, koftor, fliskläder och likande kläder – Sweaters, jerseys, pullovers, cardigans, fleeces and similar garments
- Handgjorda fibrer för textilsektorn – Man-made fibres for textile sector
- Jackor, rockar och andra liknande utomhuskläder – Jacks, coats and other similar garments
- Byxor, shorts och liknande kläder – Trousers, shorts, slacks and similar garments
- Vävda tyger av silke eller silkeliknande fibrer – Woven fabrics of silk and silk-like fibres
- Tvättkläder – Cleaning clothes
- Läderskor – Leather footwear
- Läder av nötkreatur – Finished bovine leather
Mat och dryck - Food and beverages
- Ursprunglig olivolja och fraktioner – Virgin olive olis and its fractiones
- Buteljerat vatten, icke sötat eller smaksatt – Bottled water, not seatened or flavoured
- Pasta, kokad, fylld eller på annat sätt preparerad couscous – Pasta, cooked, stuffed or otherwise prepared; couscous
- Färska oskalade hönsägg – Hen eggs in shell, fresh
- Tillagning och konservering av kött – Preserves and preparations of meat
- Råmjölk – Raw milk
- Jordbruksgrödor – Arable crops
- Bearbetad mjölk och grädde – Processed milk and cream
- Mockakaffe – Moka coffee
- Frukt och nötter – Fruits and nuts
- Fisk, tillagad eller bevarad, kaviar och kaviarsubstitut – Fish, otherwise prepared or preserved; caviar and caviar substitutes
- Vin av färska druvor, smaksatt eller inte, och druvmust – Wine of fresh grapes, whether or not flavoured; grape must
- Fågelkött – Meat of poultry
- Jordbruks- och vegetariska grödor – Arable and vegatable crops
- Tillagade och bevarade vegetabiliska och fruktprodukter inkluderande juice – Prepared and preserved vegatable and fruit products, including juice
- Te – Tea
- Expresso kaffe – Espresso coffee
- Råsocker, raffinerat socker och melass – Raw sugar, refined sugar and molasses
- Yoghurt, smör och ost – Yoghurt, butter and cheese
- Vegetarisk juice, växtmjölk, växtmjölkbaserade produkter och andra tillagade och konserverade vegetariska produkter – Vegetable juice, plant milk and plant milk-based products, and other prepared and preserved vegetable products
- Bakade produkter – Baked products
- Öl gjord av malt – Beer made from malt
- Mat av däggdjur – Meat of mammals
- Såser, blandade kryddor och senap – Sauces, mixed condiments and mustard
Elektricitet, ånga och bränslen – Electricity, steam and fuels
- Tillverkning och distribution av elektricitet, ånga och hetvatten – Electricity, steam and hot water generation and distribution