- Startsida
- Vårt erbjudande
- Våra områden
- Strategiskt hållbarhetsarbete
- Så förbereder ni er hållbarhetsrapportering enligt CSRD
Så förbereder ni er hållbarhetsrapportering enligt CSRD
EU:s nya hållbarhetsdirektiv, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), ställer högre krav på företagens transparens och hållbarhetsarbete. Lär dig mer om vad CSRD innebär och hur IVL Svenska Miljöinstitutet kan stötta er organisation i omställningen.
Vad är CSRD och varför är det viktigt för företag?
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är EUs nya ramverk för hållbarhetsrapportering. Det kräver att företag rapporterar om hur verksamheten påverkar och påverkas av sin omvärld i hållbarhetskontext. Att följa dessa krav kräver resurser, men nyttan är tydlig. Genom rapporteringen kan företag identifiera dolda risker och affärsmöjligheter. Det hjälper även banker, investerare och kunder att göra välgrundade beslut om vilka företag de ska samarbeta med.
Vad innebär den dubbla väsentlighetsprincipen?
CSRD använder sig av en dubbel väsentlighetsprincip. Det innebär att företag behöver analysera hur deras verksamhet påverkar samhället och miljön ("inifrån och ut") och hur externa hållbarhetsfaktorer påverkar deras affärsverksamhet ("utifrån och in"). Detta är avgörande för att få en helhetsbild av företagets påverkan och risker, och lägger grunden för vad som ska rapporteras.
Vilka nya krav medför CSRD, och hur påverkar detta företags hållbarhetskommunikation?
Hållbarhetsrapporteringen enligt CSRD innebär att företagets kommunikation kring hållbarhetsarbete nu omfattas av lagstadgade krav på spårbarhet, relevans och en vetenskapligt baserad grund för den rapporterade informationen. Tidigare har frivillig hållbarhetsrapportering ofta fokuserat på att lyfta fram positiva insatser, medan CSRD kräver en mer balanserad redovisning som inkluderar både framgångar och utmaningar. Företag måste nu basera sin rapportering på konkreta data och vetenskapliga analyser, vilket kan vara utmanande men också ger stora fördelar.
Dessa krav minskar risken för greenwashing
och greenhushing
, samtidigt som de säkerställer att intressenter får en mer transparent och realistisk bild av företagets hållbarhetsarbete. Detta stärker inte bara förtroendet för företaget, utan kan även på sikt leda till fler affärsmöjligheter.
Vilka nya krav ställer CSRD på ledningen?
CSRD gör att hållbarhetsrapporteringen blir en direkt spegel av företagets strategi. Ledningen måste bedöma hur ökad transparens och rapportering kan påverka företagets rykte och anseende. Vad händer till exempel om ett företag inte har satt upp mål för att minska sin klimatpåverkan? Hur kommer investerare och kunder att reagera?
Hur hänger lönsamhet och hållbarhet ihop?
Lönsamhet och hållbarhet hänger ihop genom förtroende. Om ett företag ses som oansvarigt när det gäller miljö och sociala frågor kan dess rykte och förtroende skadas, vilket påverkar lönsamheten. Förtroenderisker kan dock identifieras och hanteras genom effektivt hållbarhetsarbete, vilket CSRD ger en tydlig vägledning för.
Hur kan man få med sig ledningen i hållbarhetsarbetet?
CSRD ställer krav på företag att bedöma och rapportera hållbarhetsrisker. För att få med sig ledningen kan man lyfta fram att hållbarhetsrisker påverkar både företagets rykte och långsiktiga lönsamhet. Exempelvis måste ledningen avgöra om arbetsvillkor i företagets värdekedja är en väsentlig fråga, och hur en brist på hantering av sådana risker kan påverka företaget negativt.
Kommer fler företag att satsa på hållbarhetsarbete på grund av CSRD?
Ja, den förändring som CSRD innebär kommer troligtvis att driva fler företag att förbättra sitt hållbarhetsarbete. Kunskapen om hållbarhet kommer att öka och med det kommer nya förutsättningar för hållbar affärsutveckling. Rapporteringen kommer att bli mer baserad på fakta och vetenskap än på storytelling. Det innebär att företag måste vara öppna med sina utmaningar och framgångar, vilket skapar trovärdighet.
Vilka data behöver företag ta fram under CSRD?
De data som behövs beror på företagets analys av vad som är väsentligt för deras hållbarhetsarbete. Exempel på data inkluderar koldioxidutsläpp, resursflöden relaterade till cirkulär ekonomi och arbetsvillkor i värdekedjan.
Vad måste en hållbarhetsrapport innehålla enligt CSRD?
Rapporten måste innehålla information om företagets styrning, hur hållbarhet integreras i affärsmodellen och hur företaget hanterar hållbarhetsrelaterad påverkan. Syftet är att öka transparensen och ge insikt i företagets förmåga att bidra till omställningen av en hållbar ekonomi.
Behöver företag ta in en konsult för att uppfylla CSRD-kraven?
Nej, det är inte ett krav att anlita en konsult. Men företagen måste själva säkerställa att de uppfyller kraven i CSRD och samtidigt hanterar de potentiella risker som kan uppstå i samband med rapporteringen.
Hur skiljer sig en hållbarhetsrapport enligt CSRD från tidigare rapporter?
Tidigare handlade hållbarhetsrapporter ofta om att lyfta fram positiva nyheter. Med CSRD handlar det mer om trovärdighet och öppenhet. Företagen måste rapportera både framgångar och utmaningar, baserat på hårda fakta och vetenskap, vilket skapar ett mer realistiskt och transparent hållbarhetsarbete.
Vilket stöd erbjuder IVL för företag som ska förbereda sig för CSRD-rapportering?
IVL har både bred och djup expertis inom hållbarhetsområdets olika sakfrågor. Vi ger råd och stöd i att tolka och implementera lagstiftning, genomföra analyser och utveckla strategi och målsättningar. IVL:s gedigna kompetens inom miljöområdets alla delar, såsom klimat, biodiversitet eller cirkulära affärsmodeller, gör att vi är en bra samarbetspartner för att förstå ett företags påverkan men också möjligheter till utveckling och innovation på djupet.
Kontakta oss
-
Vårt erbjudande
- Digitala tjänster
- Forskning
- Internationellt arbete
-
Våra områden
- Arbetsmiljö
- Avfall
- Biologisk mångfald
- Cirkulära flöden
- Digitalisering
- Energi
- Hållbart samhällsbyggande
- Kemi
- Klimat
- Klimatanpassning
- Konsumtion och produktion
- Labb och analys
- Livsmedel
- Luft
- Mark
- Miljödata
- PFAS
- Plast
- Skog
- Stadsgrönska
- Strategiskt hållbarhetsarbete
- Textil
- Transporter
- Upphandling
- Vatten
- Våra tjänster
- Om oss
- Publikationer
- Karriär