Klimatanpassning
Extremväder, torka och översvämningar är några exempel på hur klimatförändringarna redan påverkar vår värld. Framtida förändringar kommer få allvarliga konsekvenser och klimatanpassning är ett måste för att minska samhällets sårbarhet.
IVL Svenska Miljöinstitutet bedriver forskning för att öka kunskapen och effekterna kring klimatanpassning. Genom att anpassa samhällen och ekonomier och göra dem mer motståndskraftiga mot klimatförändringar kan vi minska behovet av akuta och kostsamma åtgärder i framtiden och bidra till långsiktig hållbar utveckling. Klimatanpassning kan också innebära möjligheter till innovation, ekonomisk utveckling och förbättrad samhällsplanering, vilket kan gynna både nuvarande och kommande generationer.
IVL erbjuder expertis och forskningserfarenhet inom klimatanpassning genom strategiskt stöd och analyser för att hjälpa våra kunder och partners att fatta viktiga beslut och utveckla sina verksamheter och affärer.
Senaste nyheterna inom klimatanpassning
Ett axplock av våra arbete med klimatanpassningsfrågor
Blågröna lösningar i den hållbara staden
När grön infrastruktur kopplas samman med stadens vattenhantering skapas blågröna lösningar som kan ha positiva synergieffekter som värmereglering, ökad biologisk mångfald, minskad risk för översvämningar och fler platser för möten och rekreation.
Resurseffektiva och motståndskraftiga städer
I projektet Recreate arbetat IVL tillsammans med ledande universitet och akademiska institut från Sverige, Österrike och Kina för att skapa hållbara städer. Målet är att identifiera möjligheter för städer att främja cirkulär ekonomi och långsiktig hållbarhet.
Policylabb för klimatanpassningskontrakt
Klimatanpassning tillsammans är ett tillämpat forskningsprojekt om klimatanpassningsåtgärder i befintlig stadsbebyggelse som leds av IVL. Projektet utformar och testar en samverkansmodell med lokala kontrakt i syfte att säkra genomförandet av naturbaserade klimatanpassningsåtgärder i Malmö.
Hållbar vattenförsörjning på Gotland Länk till annan webbplats.
Gotland har vid flertal tillfällen drabbats av svår vattenbrist. Den allra sydligaste spetsen av Gotland har varit extra hårt drabbat. Eftersom Storsudret är bland de platser i Sverige som är allra känsligast för långvarig torka anlades testbädden där.
Klimatanpassad upphandling
Att ställa tydliga krav i ett helt livscykelperspektiv möjliggör för upphandlare att sakligt jämföra olika anbud för att minska klimatpåverkan, både nationellt och internationellt. IVL bedriver forskning för att öka kunskapen och effekterna kring klimatanpassning
Framtidens smarta vattenövervakning
Klimatförändringar och urbanisering ökar utmaningarna med att hantera avloppsvatten, dagvatten och översvämningar i städerna. Turbinatorn är en uppfinning som med hjälp av sensorer och AI underlättar övervakning och ger bättre beredskap att snabbt hantera förändringar.
Tjänster IVL erbjuder inom klimatanpassning
Filtrera resultatet
Det här formuläret postas automatiskt