1. Startsida
  2. Press
  3. [2021-11-26] Jag kollar alltid second hand först
Analys och kommentarer | 2021-11-26
Kvinna framför blå vägg

Jag kollar alltid second hand först

IVL:s vd Marie Fossum Strannegård vill satsa på området hållbar konsumtion, önskar sig begagnade skåp i julklapp, men tror inte på att skuldbelägga konsumenten.

Hur jobbar IVL med hållbar konsumtion?

– Det är ett område som vi satsar på och vill utveckla. Vi vill anställa fler och vi vill bygga ut området, vi tror absolut att det är ett område som kommer växa i betydelse. I grund och botten handlar mycket om resurseffektivisering. Här är företagen ganska duktiga när det gäller sin egen produktionskedja.

Mycket av IVL:s verksamhet handlar om att höja kunskapen om vilka avtryck olika produkter och tjänster har på miljön, bland annat genom livscykelanalyser och klimatberäkningar. Därifrån är steget inte långt till individuella fotavtryck. Vi behöver alla se över våra egna konsumtionsmönster, men jag tycker heller inte att man ska må dåligt varje gång man tar bilen eller går i affärer. Alla kan inte handla ekologiskt alltid. Skam och skuldbeläggning kan slå tillbaka och bli kontraproduktivt.

Hur ser din egen konsumtion ut?

– Jag är väldigt medveten om när och hur jag handlar. Jag kollar alltid Blocket och second hand först och hittar väldigt mycket bra. Det blir väldigt sällan något annat än second hand, samma sak för barnen. Vi slänger väldigt lite mat och återvinner mycket. Sedan finns det mycket annat jag är sämre på. Jag älskar att resa och steget till att ta tåget till Spanien är för långt än så länge. Men jag springer till jobbet och har gjort det i tio år, det handlar dock framförallt om att få balans i livet.

Vad önskar du dig i julklapp?

– Jag ägnar just nu all ledig tid åt att leta och renovera gamla klädskåp till ett gammalt hus vi har köpt ute i skärgården. Så det är det jag önskar mig mest just nu: begagnade skåp och garderober.

Prenumerera på våra nyhetsbrev