Nytt publikrekord för Tillståndet i miljön
Tillståndet i miljön slog återigen publikrekord med fler än 370 deltagare på plats på Münchenbryggeriet i Stockholm den 7 maj. Temat för årets program var globalt ledarskap och flera tunga internationella talare medverkade; Jill Dumain direktör för miljöstrategin på Patagonia, Greg Priest , chef för hållbarhetspolicy på Ikea Group och Richard Northcote , ansvarig för hållbarhetsfrågor på Bayer Material Science – alla representerar de globala företag som gett miljö- och hållbarhetsambitionerna en framskjuten roll i affärsverksamheten.
Lyfte miljödebatten till en global nivå gjorde också folkhälsoprofessorn Hans Rosling som ifrågasatte begreppet hållbar utveckling med sin roande och samtidigt knivskarpa analys av hur utvecklingen sker i världen. – Det jag inte gillar är när man tittar på en sak i taget. Den extrema fattigdomen är ett lika stort problem som miljöproblemet – och det beror inte på klimatförändringar, sade han. Flera gånger återkom han till att "det är den rikaste miljarden på jorden som så kvickt som möjligt måste komma ner på en nivå som kan delas av tio gånger fler". På konferensen uppmärksammades också tillståndet i världshaven och Isabella Lövin (MP) talade om vad som måste göras inom EU för att stoppa den pågående utfiskningen. – Det är lite av allmänningens tragedi. Det räcker inte att nationellt komma överens, vi måste ha överenskommelser på EU-nivå. Vi måste få en koalition av länder som vill göra någonting; som går samman och ser till att all fisk som säljs inom deras marknad är hållbar, sade hon. I den efterföljande debatten om vem som egentligen har ansvar för världshavens tillstånd deltog Björn Risinger, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten, Lisa Emelia Svensson, miljödepartementet, och frilansjournalisten och filmaren Folke Rydén. En annan aktuell fråga som debatterades var utvinningen av skiffergas, regeringens förslag till ny minerallag och huruvida vi verkligen ska ner i jordskorpan på jakt efter gas, mineraler och andra fyndigheter för att öka vår välfärd eller om viktiga miljövärden ska gå före. Fältbiologen Alva Snis rev ner flera spontanapplåder när hon argumenterade mot skiffergasutvinning och nya gruvetableringar. – Vi måste ifrågasätta behovet – som bygger på att vi har en överkonsumtion i Sverige i dag. Istället för att säga att "vi måste göra det här i Sverige för att vi gör det så bra" borde vi gå i bräschen och förbjuda den här verksamheten, sade hon. Deltog i debatten gjorde också Carl Piper, miljöengagerad jordbrukare och initiativtagare till det skånska uppropet för kommunalt veto mot gasprospektering, Per Storm, vd för Kopparberg Mineral, Åsa Persson, chef för Bergsstaten och Håkan Ekengren, statssekreterare på näringsdepartementet.
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies