1. Startsida
  2. Press
  3. [2016-05-06] IVL-forskare till Kina för månadslånga luftstudier
Nyhet | 2016-05-06

IVL-forskare till Kina för månadslånga luftstudier

Inom ramen för ett femårigt projekt om fotokemisk smog i Kina ska IVL:s Åsa Hallquist tillbringa sex veckor i Beijing och tre månader i Hongkong för att mäta så kallade sekundära luftföroreningar.

Den kinesiska regeringen satsar stora resurser på att minska landets luftföroreningar. I första hand handlar det om åtgärder för att minska utsläppen från trafik, industrier och kolkraftverk. När luftföroreningar från dessa källor åldras i atmosfären uppstår nya så kallade sekundära föroreningar som ozon och partiklar. Men hur primära luftföroreningar påverkar sekundära luftföroreningar är inte helt klarlagt under kinesiska förhållanden.

– I Kina tycks man ha en mix av både så kallad Londonsmog som uppstår bland annat genom kolförbränning, och fotokemisk smog med bland annat ozonbildning och sekundär partikelbildning som uppstår under inverkan av starkt solljus. Vi vill försöka kartlägga dessa ämnen och förstå dynamiken sinsemellan, säger Åsa Hallquist, som forskar på atmosfärskemi.

Mätkampanjen blir omfattande med en stor kombination av mätinstrument som ska placeras i utkanten av Beijing i maj-juni. Kampanjen kommer följas av både labbstudier och modellering och ska leda fram till policyrekommendationer.

Studierna i Kina syftar också till lärande mellan olika discipliner. I omgångar kommer även de kinesiska forskarna att besöka Sverige för fördjupat kunskapsutbyte och forskningssamarbete. I höst ska Åsa Hallquist och projektkolleger från både Sverige och Kina utföra liknande studier i Hongkong.

För mer information, kontakta:
Åsa Hallquist, asa.hallquist@ivl.se, tel. 010-788 68 15

Läs mer om projektet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev