1. Startsida
  2. Press
  3. [2017-06-19] 48-timmars Hackathons ska göra inredningsbranschen mer cirkulär
Nyhet | 2017-06-19

48-timmars Hackathons ska göra inredningsbranschen mer cirkulär

Projektet Re:invent and Re:make ska samla innovatörer från olika branscher för att under 48 timmar hitta nya lösningar för öka återanvändningen av inredningsprodukter. Projektet sker i form av två hackathons som äger rum under hösten i Malmö och Stockholm. Bakom arrangemanget står LINK arkitektur tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet och ett flertal projektpartners.

Konsumtionen av inredningsprodukter har ökat kraftigt sedan början på 90-talet och vi konsumerar idag mer än någonsin. Viljan att sätta sin egen prägel på både hem och kontorslokaler innebär att inredningens livslängd många gånger är kopplad till längden på trender och hyresavtal snarare än funktion och kvalitet, något som har stor negativ påverkan på både klimat och miljö. För att gå mot mer cirkulära flöden krävs nya affärsmodeller och samarbetsformer.

– Det är viktigt att försöka hitta olika lösningar på hur vi kan skapa en ökad återanvändning av inredningsprodukter. Med det här projektet vill vi skapa förutsättningar för att helt nya idéer ska komma fram, säger Åsa Stenmarck, avfallsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Re:invent and Re:make äger rum i höst på Epicenter i Stockholm och på Studio i Malmö, där team med blandande kompetenser under två intensiva dygn ska skapa nya produkter, tjänster och lösningar för ökad återanvändning. Teamen kommer att utgå från ett tjugotal inredningsprodukter som har förlorat sitt ekonomiska värde på andrahandsmarknaden, men där det fortfarande finns ett stort miljömässigt värde i att behålla dem i ekonomin.

Bakom initiativet står ett flertal medlemmar i 100gruppen – ett nationellt nätverk för hållbara och cirkulära interiörer. Projektpartners för höstens två hackathon är LINK arkitektur, IVL Svenska Miljöinstitutet, Altitude Meetings, Epicenter, Kompanjonen, RP, Bjerking, Green Furniture, Nordic Green Design, Sustainable Innovation, Sustainable Business Hub, Trendstefan och Tema. Projektet pågår fram till årsskiftet och utförs inom ramen för innovationsprogrammet Resource.

Läs mer och anmäl dig här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor kontakta:
Åsa Stenmarck, asa.stenmarck@ivl.se, tel. 010-788 65 66  

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev