1. Startsida
  2. Press
  3. [2017-06-30] PFAS-ämnen finns i sminkprodukter
Nyhet | 2017-06-30
Färgade sminkpalett

PFAS-ämnen finns i sminkprodukter

IVL har på uppdrag av Naturskyddsföreingen analyserat högfluorerade ämnen (PFAS) i 22 kosmetikaprodukter som säljs på den svenska marknaden. I 20 av produkterna fanns föroreningar av oredovisade PFAS-ämnen varav sju finns med på EU:s lista över särskilt farliga ämnen.

– Förekomsten av oredovisade PFAS-ämnen är troligtvis en konsekvens av att de utgör orenheter från andra högfluorerade ämnen som är aktiva ingredienser i kosmetikaprodukterna. Flera tidigare studier har visat att flera PFAS kan tas upp via huden, men vi vet inte vilket bidrag användning av kosmetika gör i förhållande till andra källor såsom föda eller dricksvatten, säger Robin Vestergren, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

PFAS är en grupp vatten- och smutsavstötande kemikalier som finns i många vardagsprodukter. De används som ytbehandling i, till exempel, kläder, skor och stekpannor. De mest omtalade källorna till PFAS i miljön har hittills varit brandskum och skidvalla.

Produkterna som har analyserats i den aktuella studien kommer från olika kända varumärken och är slumpmässigt utvalda stickprov. Analysen gjordes för att se om produkterna innehåller någon mer typ av PFAS än den som står angiven i innehållsförteckningarna.

Resultatet visade att 20 av 22 produkter innehöll PFAS som inte anges på produkten. Under Naturskyddsföreningens seminarium i Almedalen den 3 juli kommer Robin Vestergren att svara på frågor om den aktuella studien och diskutera användningen av PFAS i konsumentprodukter.

Läs mer om studien på: https://www.naturskyddsforeningen.se/pfas-smink

Vid frågor kontakta:
Robin Vestergren, robin.vestergren@ivl.se

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev