Kinesiska ungdomar på sommarläger i Sverige för att lära mer om matavfall
För att minska matavfallet och uppmuntra återvinning har IVL:s Kinakontor arrangerat ett sommarläger med miljöutbildning. I slutet av juli kom drygt 20 ungdomar från Kina till Sverige för att få lära sig mer om hela matförsörjningskedjan, nätverka och göra studiebesök på olika platser.
Mat som kastas eller på annat sätt försvinner i konsumtionskedjan ger upphov till stora mängder avfall, både matmässigt, men även resursmässigt genom att vatten, energi och markresurser tas i anspråk i onödan. Gao Si, platschef för IVL:s Kinakontor, menar att det är viktigt att öka medvetenheten för att minska matavfallet, särskilt hos den yngre generationen.
– Vi har i EU-projektet Refresh fokuserat på att engagera gymnasieskolor och informera och undervisa elever om matavfallsituationen. När vi sedan följde upp detta fann vi att ungdomarna hade påverkats av utbildningen. Genom bland annat FN:s Miljöprogram och WRAP (WAP Resources Action Program) anordnade vi detta sommarläger dit vi rekryterat studenter som är intresserade att ta upp kampen mot matsvinnet, säger Gao Si.
Sommarlägret började med en workshop i Kina innan ungdomarna flög till Sverige där de fick träffa några av IVL:s experter på området, men även experter från brittiska WRAP, som har tagit initiativet ”Love food, hate waste”. Schemat har därefter handlat om just mat och hur man ser på mat. Bland annat har gruppen besökt Bromma återvinningsanläggning för att se hur avfall återvinns i Sverige, Gålö gårdsmejeri, och Hagby ekopark.
Borlänge är systerstad med Wuhan, där flera av ungdomarna kommer ifrån, så dit fick man
också åka för att titta på hur Borlänge tar hand om sitt avfall och gör det till energi. Under en dag diskuterades FN:s hållbarhetsmål och hur Sverige och Kina tillsammans kan försöka hitta lösningar på avfallsproblemen.
– Vi har kunnat följa hela matförsörjningskedjan för att se materialflöde och avfallshantering, inklusive avfallsseparation och olika återvinningsmetoder och hur detta kopplar till hållbara utvecklingsmål, säger Gao Si.
Hon berättar att ungdomarna är väldigt nöjda med vistelsen i Sverige och att de tar med sig många positiva erfarenheter hem till Kina. Flera av ungdomarna har uttryckt det som att resan visat dem ett helt annat sätt att leva.
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies