1. Startsida
  2. Press
  3. [2019-12-03] Ny rapport från Blocket visar begagnateffekten
Nyhet | 2019-12-03

Ny rapport från Blocket visar begagnateffekten

En genomsnittlig Blocket-användare har hittills i år potentiellt sparat 0,4 ton koldioxidutsläpp genom att handla begagnat istället för nytt. Det visar en rapport från Blocket. Resultatet är framtaget med hjälp av IVL Svenska Miljöinstitutet och kallas Begagnateffekten.

Rapporten avser inspirera och motivera fler svenskar att välja begagnat istället för nytt och redovisar hur mycket koldioxidutsläpp Blockets användare tillsammans sparat hittills i år om man antar att köpet av en begagnad vara ersätter en ny. Rapporten redovisar också hur besparingen skiljer sig åt mellan användare i olika regioner. Enligt statistiken sparar norrbottningarna in mest koldioxidutsläpp genom att handla begagnat; 0,62 ton medan stockholmare sparar minst, i snitt 0,24 ton koldioxidutsläpp.

Den totala begagnathandeln på Blocket har hittills i år potentiellt sparat 640 000 ton koldioxidutsläpp och till årets slut beräknas den nå 800 000 ton. Det är samma besparing som skulle uppnås om Stockholms vägtrafik stod still under ett helt år.

– Vi hoppas att så många som möjligt tar del av rapporten och förstår hur stor Begagnateffekten faktiskt är. Framförallt när vi nu kliver in i årets mest konsumtionstunga period, säger Tero Marjamäki på Blocket.

I rapporten går det även att ta del av vilka produktkategorier som sparar störst mängd utsläpp och hur mycket stål, plast och aluminium som inte behöver produceras om begagnathandeln ersätter nyköp.

IVL har tagit fram beräkningsmetoden som rapporten bygger på. Den utgår från klimatdata för olika material och bygger på antagandet att varje såld vara ersätter en likadan nytillverkad produkt, från råmaterialproduktion till avfallshantering.

– Att använda saker så länge det går istället för att köpa nytt sparar resurser och utsläpp från både produktion och avfallshantering, säger Karin Sanne, livcykelanalysexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Ladda ner rapporten här: www.begagnateffekten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information, kontakta:
Karin Sanne, IVL Svenska Miljöinstitutet, tel. 010-788 68 66, karin.sanne@ivl.se

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev