Svensk-kinesiskt samarbete ska minska mikroplast i Bohai och Gula havet
IVL startar ett nytt projekt i Kina som syftar till att förhindra och minska tillförselns av mikroplast från landbaserade källor till havet. Detta kommer att göras genom pilotarbete inom textilindustrier och avloppsreningsverk längst kustområdet vid Bohai och Gula havet. Projektet stöds av Naturvårdsverket och lanserades officiellt i Kina i slutet av april.
Forskning visar att mikroplast förekommer i stor spridning i havsvattnet, sediment och i djurplankton i kustregionerna i Bohai och Gula havet. Detta har väckt stor uppmärksamhet både hos forskare, myndigheter och det lokala styret i Qingdao, Kina.
I det aktuella projektet kommer forskare att undersöka hur man kan minska spridningen av mikroplast från avloppsreningsverk och textilindustrier i Qingdao och även förbereda för studier i större skala om fiberproduktion i regionen kring floden Yangtze.
Projektet som är ett svensk-kinesiskt samarbete ska bidra till Kinas genomförande av Agenda 2030 med speciellt fokus på hållbarhetsmålen 12 och 14, som syftar till att nå en ansvarsfull konsumtion och produktion och en hållbar användning av haven.
Konsortiet leds av IVL och deltar gör ledande forskningsinstitutioner och universitet från Kina och Sverige samt policy- och industripartners.
– Projektet pågår inte så länge, men har stor betydelse. Vi hoppas att resultatet kan lägga grunden för ytterligare forskning och åtgärder framöver. Genom att bygga en plattform och ta fram förslag på policy- och kapacitetsförbättringar hoppas vi att projektet kan leda till fortsatta uppföljningsaktiviteter som minskar utsläppen av mikroplast till havet, säger Zhu Yanjings, IVL:s projektledare i Kina.
För mer information, kontakta:
Zhu Yanjing, yanjing.zhu@ivl.se, tel. +86 18-611 588 305
Fler nyheter
-
5 dec 2024 | nyhet
-
3 dec 2024 | nyhet
-
28 nov 2024 | pressmeddelande
-
14 nov 2024 | nyhet
-
12 nov 2024 | pressmeddelande
-
17 okt 2024 | pressmeddelande
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies