1. Startsida
  2. Press
  3. [2018-05-29] Nytt centrum för marin forskning och innovation invigt
Pressmeddelande | 2018-05-29

Nytt centrum för marin forskning och innovation invigt

Fredagen den 25 maj invigdes Kristineberg Marine Research and Innovation Centre – en ny nationell arena för marin forskning och innovation med fokus på hållbar blå tillväxt. Verksamheten kommer att fokusera på huvudområdena marina livsmedel, marin energi samt marin förvaltning och restaurering.

Ett hundratal deltagare hade samlats på Kristinebergs marina forskningsstation utanför Fiskebäckskil för att inviga det nya centret. Verksamheten utgår från Kristineberg, men är mer än bara en fysisk plats. Målsättningen är att öppna upp för nya samarbeten med näringsliv och förvaltning.

I det nya centret ingår Göteborgs universitet, Chalmers, IVL Svenska Miljöinstitutet, Rise, KTH och Lysekils kommun.

Fokus på hållbar blå tillväxt
Verksamheten kommer att fokusera på huvudområdena marina livsmedel, marin energi samt marin förvaltning och restaurering. Under invigningen hölls ett seminarium om utmaningarna för en blå hållbar tillväxt där bland andra generaldirektören för Havs- och vattenmyndigheten Jakob Granit talade.

IVL har redan en betydande marin verksamhet på Kristineberg men ser stora möjligheter till ett utökat samarbete med företag och partners genom det nya centret.

– Satsningen innebär att vi stärker kopplingen mellan den kunskap om marina ekosystem som finns på Kristineberg och lokala företag och innovationssystemet i stort. Det kommer att märkas på västkusten och nationellt, men även på lite längre sikt inom EU och globalt, säger IVL:s forskningschef John Munthe som är med i koordineringsgruppen.

Läs mer om Kristineberg Marine and Innovation Centre Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information, kontakta:
John Munthe, john.munthe@ivl.se, tel. 010-788 68 06

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev