1. Startsida
  2. Vårt erbjudande
  3. Forskning
  4. Cirkulära flöden
  5. Hållbar metallindustri i Västerbotten
The large open pit in the copper mine of Aitik in northern Sweden

Ökad cirkularitet och vätgas för metallindustrin

En stor del av det råmaterial som behövs för den gröna omställningen kan utvinnas i norra Sverige, men med dagens metoder medför det stora mängder utsläpp och avfall. I projektet HOME (H för hydrogen (vätgas), O som symbol för cirkularitet och ME för metall) utforskas förutsättningarna för ökad användning av vätgas samt ökad cirkularitet inom gruvor och gjuterier i Västerbotten.

Under projektets gång ska kartläggningar dels göras av produktionsnivån av vätgas i nutid och i en nära framtid, samt för vilka användningsområden och branscher vätgas kan användas som bränsle. I det andra fokusområdet ska resurser från gruvor som i går till deponi kartläggas och nya användningsområden ska testas. Den tredje delen av projektet ska undersöka möjligheterna att minska beroendet av fossilt kol i länets gjuterier.

Projektet leds av IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans Luleå tekniska universitet (LTU) och Swerim, ett metallforskningsinstitut med fokus på industri och vägen från råmaterial till produkt, samt Region Västerbotten och Länsstyrelsen Västerbotten.

I arbetspaketet som leds av LTU kommer utveckling av betongprodukter med gråberg som bas att undersökas. Sverige är en av Europas stora metallproducenter och genererar cirka 120 miljoner ton gruvavfall varje år. Avfallet i form av gråberg som kommer från icke-järnhaltig gruvdrift tas i dagsläget bort och deponeras. Lagring av reaktivt avfall är en av de mest kritiska miljöutmaningarna för gruvindustrin och resulterar i stora mängder sulfat- och metallrikt slam som kräver speciell hantering.

En annan utmaning som projektet kommer att undersöka är gjuteriindustrins tillverkning av grå- och segjärn, som i dagsläget kräver stora mängder fossilt kol som legeringsmedel. Swerim leder arbetspaketet där försök kommer att göras att ersätta det fossila kolet med biokol, som en förnybar kolkälla. Sedan kommer digitala modeller att tas fram för att demonstrera och kartlägga olika scenarier och förändringar i material- och energiflöden som följer av ett teknikskifte från fossilt kol till biokol..

Projektuppdatering 2024

Vätgasens förutsättningar och framtida potential

Inom arbetspaketet har ett antal intervjuer hållits med en bredd av aktörer inom vätgasvärdekedjan i Västerbotten. Information från intervjuerna har använts både i den aktörskartläggning som pågår samt för att kartlägga produktions- och användningspotentialen av vätgas i Västerbotten. Ytterligare information har inhämtats från upprättade planer, litteratur och nyheter.

Scenarier har utformats tillsammans med Region Västerbotten och Länsstyrelsen Västerbotten och dessa har bearbetats och förankrats med en rad aktörer. Nästa steg är att färdigställa scenarierna för att sedan kvantifiera dem med hjälp av insamlad data. Ett möte har hållits med kommunerna i Västerbotten för att utröna vilka behov de har inom vätgasområdet. Utifrån deras önskemål kommer olika aktiviteter att genomföras fortsatt i projektet, t.ex. utbildningsinsatser. Arbetet med en hållbarhetsbedömning i form av en jämförande livscykelanalys pågår och en handlingsplan för vätgas kommer att påbörjas.

Cirkularitet i Västerbottens metallindustri

I arbetspaketet fokuserar vi på att utveckla cementbaserade bindemedel med hjälp av gruvavfall, främst anrikningssand. För närvarande arbetar vi med att karakterisera råmaterialens mineralogiska och kemiska egenskaper och optimera malningsparametrarna för att förbättra reaktiviteten och prestandan. Energiförbrukningen under malningsprocessen övervakas också för att förbättra effektiviteten och ge information till livscykelanalysen.

Framöver planerar vi att slutföra malningsprotokollen och testa egenskaperna hos pasta som framställts med olika bindemedelssammansättningar. Dessutom kommer en testuppställning för lakning att inledas i slutet av 2024 för att utvärdera hur effektiva dessa bindemedel är för att stabilisera gruvavfall. Samarbetsmöten och workshops med industripartners kommer att fortsätta att vägleda utvecklingen.

Biobaserat legeringsmedel till Västerbottens gjuteriindustri

I arbetspaketet om biobaserat legeringsmedel till gjuteriindustrin i Västerbotten, pågår arbetet med att studera inlösning av träkol från Envigas jämfört med grafit som idag används vid gjuterierna. Effekter såsom C utbyte och slaggformering är i fokus. Försök pågår i laboratorieskala hos Swerim och försök i teknisk skala i en 150 kg ugn planeras i slutet av november. Resultaten kommer utgöra grunden till testsmältor i gjuterierna Norrlandsgjuteriet och Kåge Gjutmek under 2025. Erfarenheter från dessa kommer används till långtidsförsök under slutet av 2025 och början av 2026.

Hållbarhetsbedömning

I varje arbetspaket ingår en hållbarhetsbedömning med avseende på miljönytta, ekonomisk potential och socioekonomiska konsekvenser. Sedan projektet inleddes har vi genomfört några förstudier för att få en bättre förståelse av systemen, haft dialoger med olika partners för att definiera de system som ska ingå i hållbarhetsbedömningen samt studerat och jämfört olika metoder som kan användas för hållbarhetsbedömningen.

Det har även genomförts workshop led av IVL, till exempel i arbetspaketet för vätgas, där målet var att kartlägga framtida vätgasvärdekedjor. Studiebesök i arbetspaketet om biokol genomfördes i augusti till Kåge Gjutmek, Norrlandsgjuteriet samt Envigas med syfte att lära mer om verksamheterna.

Framöver förväntas ett närmare samarbete med övriga inom projektkonsortiet för insamling av data och beräkning av miljönyttor. I oktober kommer en workshop att hållas i Lycksele, där intressenter från den nuvarande och framtida vätgasekonomin i norra Sverige kommer att samlas


Medfinansieras av Europeiska unionen. Projektet HOME finansieras av EU via Fonden för rättvis omställning.

EU logga

Projektfakta

  • Projektnamn: HOME
  • Budget: 24 miljoner kronor
  • Finansiär: EU (Fonden för rättvis omställning), Tillväxtverket
  • Samarbetspartners: Luleå tekniska universitet, Swerim, Länsstyrelsen i Västerbotten, Region Västerbotten, Boliden, Envigas, Norrlandsgjuteriet och Kåge Gjutmek.
  • Period: 2023 - 2026

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

  • 5. Jämställdhet
  • 7. Hållbar energi för alla
  • 9. Hållbar industri innovationer och infrastruktur
  • 12. Hållbar konsumtion och produktion